Spectrumschool > Onze opleidingen > 1e Graad Nijverheid > 1e Graad Nijverheid
Een opleiding Leren+Bekwamen (B-stroom) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de 1e graad B-stroom Nijverheid proef je van verschillende vakgebieden zoals mechanica, metaal, elektriciteit, hout, etc. Zo kan je de juiste studiekeuze maken voor een nijverheidsopleiding in de 2e graad.

In het 1e jaar krijg je een groot gedeelte algemene basisvorming die voor iedereen hetzelfde is. Daarnaast leer je al wat meer over techniek. In het 2e jaar proef je van verschillende vakgebieden zoals mechanica, metaal, elektriciteit, hout, etc. Je leert vijlen, knippen, boren, plooien, zagen, … Je leert meten, aftekenen en het juiste gereedschap kiezen en gebruiken. Verder leer je schakelaars en zekeringen (de)monteren op eenvoudige klemborden. Je leert eenvoudige elektrische schema’s tekenen en plannen begrijpen.  Je leert eenvoudige elektrische installaties op een veilige manier herstellen.

Iets voor jou?

LO bso hout IMG 0034 - 1e Graad Nijverheid

Je werkt graag met je handen

LB bso elektriciteit IMG 9457 - 1e Graad Nijverheid

Je werkt graag met gereedschap

LB bso metaal IMG 0707 - 1e Graad Nijverheid

Je wil graag vakman worden

Voor wie?

Hou je van werken met je handen? Met liefde voor je vak? Ben je handig en technisch aangelegd?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Met je handen kunnen en willen werken is belangrijk, want je leert er al doende, eerder dan uit de boeken. Jongeren die hun getuigschrift van het basisonderwijs nog niet behaalden kunnen dit wel halen als ze slagen voor het 1e jaar B-stroom.

Wat nadien?

Ben je geslaagd voor het 2e jaar? Dan mag je starten in de 2e graad BSO. Overstappen naar 1A is eventueel ook mogelijk. Deze 1e graad Nijverheid is een ideale vooropleiding voor volgende opleidingen: Elektriciteit, Automechanica, Basismechanica Machines & Hout

Meer info

Raadpleeg hier de lessentabellen van de 1e graad B-stroom Nijverheid:

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding op BSO of TSO niveau. Dit kan vanaf de eerste graad. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM of Sport. Je doet basiskennis op. Daarnaast bekwaam je in je vak. Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt.  Ook bieden we enkele opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk. De BSO-opleidingen bereiden je voor op de arbeidsmarkt. In het 7e specialisatiejaar specialiseer je in je gekozen vakgebied. De TSO-opleidingen geven je een stevige basis om hogere studies te starten binnen je vakgebied.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan. Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Son 198x300 - 1e Graad Nijverheid

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

knopschrijfjenuin 300x159 - 1e Graad Nijverheid