wil je inschrijven

Begeleider Kinderopvang

Bij ons kan je groeien

Wat leer je?

Begeleider kinderopvang – Kinderbegeleider – Kinderopvang – Voor- & naschoolse opvang

Je leert kinderen stimuleren in hun zelfredzaamheid en hun ontwikkeling door het organiseren van activiteiten en het begeleiden van spel. Je leert wat een kind wanneer kan en hoe je een vertrouwensband kan opbouwen met ouders en collega’s. Je leert kinderen structuur bieden en op een gepaste manier op hen reageren.

Je leert hoe je een kind moet verschonen, een bad geeft, nagels knipt, maar ook hoe je levensreddend kan handelen. Je zal baby- en kindermaaltijden bereiden en eetmomenten begeleiden.

Je verwerft competenties over:

  • begeleiden van spel en activiteiten
  • het verzorgen van zieke kinderen
  • EHBO toepassen
  • samenwerken in team en in groep
  • contacten met ouders en begeleiders
  • kinderen met specifieke zorgvragen

Bedrijfsbeheer

Als je een eigen zaak wil starten heb je een attest bedrijfsbeheer nodig.
Wij bieden de mogelijkheid om tijdens je opleiding dit attest te behalen. Deze cursus duurt een jaar en wordt gegeven in de vorm van een studentenbedrijf.

Samen met anderen probeer je je studentenbedrijf winstgevend te maken en leer je alle trucs van kopen en verkopen. Zo weet je op het einde van het traject met zekerheid of ondernemen iets voor jou is en heb je een stevige bagage om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Iets voor jou?

BKO iets voor jou 3

Je werkt graag met kinderen

BKO iets voor jou 2

Je kan goed samenwerken

BKO iets voor jou 4

Je draagt graag zorg voor anderen

Hoe oud moet je zijn?

Je kan de opleiding volgen vanaf 15 jaar tot je 25 jaar oud bent.

Als je 15 jaar bent moet je minstens de eerste 2 jaren van het voltijds onderwijs hebben gevolgd.

Ben je ouder dan 18 dan moet je in aanmerking komen voor een betaalde job. Je moet dus fysiek in orde zijn en je moet de toestemming hebben om in België te werken.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons via deze website of via de telefoon.

Hoe lang duurt de opleiding?

Een opleiding Begeleider in de Kinderopvang duurt gemiddeld één tot twee jaar.

Je kan op elk moment van het jaar instappen en ook afstuderen.

Welke voorkennis moet je hebben?

Je hebt minstens een 6e middelbaar afgewerkt in het voltijds onderwijs of je hebt een vooropleiding in de zorgsector.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer

Wat nadien?

Je zal dagelijks instaan voor de zorg en begeleiding van kinderen. Je biedt hen structuur en pleegt overleg met de ouders.

Duaal leren biedt een unieke kans voor diegenen die dromen van een carrière als begeleider in de kinderopvang. In de Spectrumschool in Antwerpen opent dit pad naar een veelbelovende toekomst vol mogelijkheden. Laten we eens kijken naar de boeiende reis die je te wachten staat en de overvloedige kansen die zich ontvouwen na het voltooien van de duale opleiding.

Als begeleider in de kinderopvang heb je een buitengewoon belangrijke rol in het leven van jonge kinderen. Je helpt hen groeien, leren en ontdekken in een veilige en stimulerende omgeving. De duale opleiding aan de Spectrumschool combineert theoretisch leren met praktijkervaring, waardoor je niet alleen de nodige kennis opdoet, maar ook hands-on vaardigheden ontwikkelt die essentieel zijn in dit beroep.

Na de studie begeleider in de kinderopvang aan de Spectrumschool.

Eenmaal afgestudeerd aan de duale opleiding in de kinderopvang aan de Spectrumschool, openen er zich talloze deuren naar boeiende carrièrepaden. De vraag naar gekwalificeerde begeleiders in de kinderopvang blijft groeien, aangezien ouders steeds meer belang hechten aan hoogwaardige zorg voor hun kleintjes. Werkgevers waarderen duaal opgeleide professionals vanwege hun praktijkervaring, waardoor je een voorsprong hebt op anderen op de arbeidsmarkt.

In de kinderopvangsector zijn er diverse werkgevers waar je terecht kunt, variërend van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen tot naschoolse opvangcentra. Door de duale aanpak van leren en werken ben je niet alleen academisch voorbereid, maar heb je ook ervaring opgedaan in echte werkomgevingen, wat je zelfvertrouwen en competenties ten goede komt.

Bovendien opent de duale opleiding de deur naar mogelijkheden voor verdere specialisatie en groei in je carrière. Je kunt ervoor kiezen om je te richten op specifieke leeftijdsgroepen, zoals baby’s, peuters of kleuters. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om door te groeien naar leidinggevende posities, waarbij je een grotere verantwoordelijkheid hebt in het beheer van een kinderopvangcentrum.

Wat deze duale opleiding aan de Spectrumschool in Antwerpen zo uniek maakt, is de nauwe samenwerking met gerenommeerde kinderopvangcentra in de regio. Tijdens je opleiding krijg je de kans om direct in de praktijk te werken, waardoor je niet alleen relevante ervaring opdoet, maar ook waardevolle professionele connecties kunt opbouwen. Deze netwerken kunnen van onschatbare waarde zijn bij het zoeken naar werk na het behalen van je diploma.

Daarnaast biedt de Spectrumschool ondersteuning bij het vinden van stages en het begeleiden van studenten bij hun eerste stappen in de professionele wereld. Docenten met ruime ervaring in de kinderopvangsector staan klaar om hun kennis en inzichten te delen, en ze fungeren als mentoren die je begeleiden bij elke stap van je opleiding.

Jouw toekomst?

Kortom, de duale opleiding tot begeleider in de kinderopvang aan de Spectrumschool in Antwerpen opent de deur naar een opwindende toekomst vol mogelijkheden. Met een combinatie van theoretisch leren en praktijkervaring ben je goed voorbereid op een lonende carrière waarin je het leven van jonge kinderen positief kunt beïnvloeden. Grijp deze kans en laat je opleiding aan de Spectrumschool de springplank zijn naar een bevredigende en veelbelovende professionele reis.

Contacteer ons voor meer informatie

Profiel
Deze studierichting biedt een verdere specialisatie in de buiten- en naschoolse kinderopvang, en verdiept de kennis van Voedings- en Dieetleer en Pedagogisch Handelen. Stages vormen een essentieel onderdeel van het programma.

Troeven
De nadruk ligt op praktische vaardigheden die worden verworven in realistische situaties tijdens stages. Daarnaast biedt deze richting goede perspectieven voor tewerkstelling, inclusief een attest voor Levensreddend Handelen en een diploma secundair onderwijs (S.O.).

Voor wie
Deze richting is geschikt voor leerlingen met een getuigschrift van de 3de graad bso Verzorging of Organisatiehulp.

Aansluitende richtingen
Na het afronden van deze richting zijn er mogelijkheden tot verdere studie, zoals HBO5 verpleegkunde, en alle richtingen binnen het hoger onderwijs.

Je kan verder studeren als je het diploma secundair onderwijs behaalt. De opleiding “Pedagogie van het jonge kind” geeft je de kans om verantwoordelijke te worden van een kinderopvang met meer dan 18 kinderen. Je kan eventueel ook leerkracht kleuteronderwijs gaan studeren.

Als je in leren en werken een diploma behaalt dan krijg je een diploma van het secundair onderwijs. Wij volgen het leerplan van het BSO - beroeps secundair onderwijs-.

Met dit diploma kan je verder studeren. Denk er wel aan dat verder studeren niet het eerste doel is van een beroepsopleiding. Het doel van een beroepsopleiding is om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We besteden dus veel aandacht aan competenties die je nodig hebt om te kunnen gaan werken.
Mocht je van plan zijn om verder te gaan studeren, bespreek dit dan zeker met je PAV-leerkrachten. Zij kunnen je adviseren of dit zinvol is. Ze kunnen ook inschatten of je kans maakt om te slagen. Maar vooral ... zij kunnen je tips geven en begeleiden in je plannen om verder te studeren.

Meer info

Leren en werken ken je ook onder de naam duaal leren.

Je leert een vak of beroep door werken en leren te combineren.
Zo ga je twee dagen per week naar school en ga je drie dagen werken.
Je krijgt vier keer per jaar een rapport met je resultaten van zowel je prestaties op school als op het werk.

In de vakopleiding leer je een beroep en kan je een certificaat van beroepskwalificatie behalen.

Daarnaast volg je ook één dag per week algemene vakken volgens het leerplan van het beroepsonderwijs. In de algemene vakken kan je een tweede graad, een derde graad of en je diploma secundair onderwijs behalen.

Leren en werken is een uniek systeem.
We werken zonder punten. Je wordt enkel beoordeeld op wat je kan.
Je resultaten in de algemene vakken (PAV) hebben geen invloed op je resultaten in de praktijkvakken.

We werken modulair zodat je ook tijdens het jaar kan afstuderen. Als je alle competenties hebt bereikt in PAV dan behaal je je graad of diploma.

Je kan dus ook niet "blijven zitten" en je studeert op je eigen tempo.

Wil je graag wat meer info? Contacteer ons dan via het formulier of via de telefoon.

Wat kost de opleiding?

We streven er naar om onze opleidingen zo goedkoop mogelijk te houden.

Je betaalt een vast schoolgeld per jaar. (Dat bedrag wordt verminderd als je na 1 maart inschrijft).
Bijkomend betaal je enkel voor wat je verbruikt, voor je werkpak en voor je uitstappen.

De kosten per opleiding verschillen sterk.
De goedkoopste opleiding kost 185€ per jaar; de duurste 350€.

Hoe kan je betalen?

Je kan cash betalen bij de administratie; je kan het bedrag overschrijven en je kan met de bankkaart betalen.
Je hoeft het schoolgeld niet in één keer te betalen. Vier keer per jaar ontvang je een schoolrekening.

Wat moet je betalen bij inschrijving?

Bij de inschrijving rekenen we een voorschot van 50 euro.
Als je dat niet in één keer kan betalen dan kan je dat ook gespreid betalen.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Als kinderbegeleider duaal bij de Spectrumschool speel je een cruciale rol in het leven van de kinderen die je begeleidt. De Spectrumschool staat bekend om haar toewijding aan kwalitatief hoogstaand onderwijs en zorg, vooral voor kinderen met speciale behoeften. In dit essay duiken we dieper in op de rol van een kinderbegeleider binnen dit bijzondere educatieve kader, en belichten we de kernwaarden en benaderingen die de Spectrumschool onderscheiden als een centrum van excellentie in kinderzorg en -educatie.

De kinderbegeleider duaal bij de Spectrumschool is veel meer dan alleen een oppas; het is een begeleider, een mentor en een bron van stabiliteit voor kinderen die mogelijk extra zorg en aandacht nodig hebben. Een van de essentiële aspecten van deze rol is het vermogen om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen en gedijen. Dit betekent niet alleen fysieke veiligheid, maar ook emotionele en psychologische ondersteuning, vooral voor kinderen met speciale behoeften, zoals autisme of ontwikkelingsstoornissen.

Een kinderbegeleider bij de Spectrumschool moet beschikken over een breed scala aan vaardigheden en eigenschappen om effectief te kunnen werken met kinderen met verschillende achtergronden en behoeften. Empathie en geduld zijn van onschatbare waarde, omdat deze kinderen soms moeite hebben om zich te uiten of hun emoties te begrijpen. Het vermogen om te luisteren en te communiceren op een manier die voor elk kind toegankelijk is, is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een sterke band.

Daarnaast vereist het werken als kinderbegeleider bij de Spectrumschool een diepgaand begrip van verschillende pedagogische benaderingen en methoden die geschikt zijn voor kinderen met speciale behoeften. Dit omvat het aanpassen van activiteiten en leermaterialen om tegemoet te komen aan de unieke leerstijlen en capaciteiten van elk kind. Flexibiliteit en creativiteit zijn daarom cruciaal in het ontwikkelen van programma’s die zowel stimulerend als ondersteunend zijn.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Spectrumschool is haar toewijding aan inclusief onderwijs. In plaats van kinderen met speciale behoeften apart te plaatsen, streeft de school ernaar om een omgeving te creëren waarin alle kinderen samen kunnen leren en groeien. Dit vergt niet alleen inspanningen van de leraren en het onderwijzend personeel, maar ook van de kinderbegeleiders, die een sleutelrol spelen in het ondersteunen van inclusieve praktijken in de klas en op de speelplaats.

Bij de Spectrumschool wordt ook veel belang gehecht aan de samenwerking tussen verschillende disciplines en professionals, waaronder leerkrachten, therapeuten, en kinderpsychologen. Als kinderbegeleider duaal maak je deel uit van een team dat nauw samenwerkt om de beste zorg en ondersteuning te bieden aan elk kind. Deze samenwerking stelt je in staat om informatie en inzichten uit te wisselen, en gezamenlijk te werken aan het ontwikkelen van individuele ondersteuningsplannen die tegemoetkomen aan de unieke behoeften van elk kind.

Een ander aspect dat de Spectrumschool onderscheidt, is haar holistische benadering van de ontwikkeling van kinderen. Naast academische vaardigheden wordt er ook veel nadruk gelegd op sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling. Als kinderbegeleider duaal draag je bij aan het creëren van een omgeving waarin kinderen kunnen groeien op alle gebieden van hun leven. Dit kan onder meer het organiseren van buitenschoolse activiteiten en het aanmoedigen van gezonde levensstijlgewoonten omvatten.

De kwaliteit van de Spectrumschool komt ook tot uiting in haar voortdurende streven naar verbetering en innovatie. Als kinderbegeleider duaal word je aangemoedigd om deel te nemen aan professionele ontwikkelingsactiviteiten en trainingen om je vaardigheden en kennis voortdurend uit te breiden. Dit stelt je in staat om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied en om effectiever te kunnen reageren op de veranderende behoeften van de kinderen die je begeleidt.

Ten slotte is een van de meest waardevolle aspecten van het werken als kinderbegeleider duaal bij de Spectrumschool de voldoening die voortkomt uit het zien van de vooruitgang en groei van de kinderen. Het is een beroep dat niet alleen uitdagend is, maar ook buitengewoon lonend. Het gevoel van voldoening dat voortkomt uit het weten dat je een positieve impact hebt op het leven van deze kinderen is onbetaalbaar en vormt de kern van wat het betekent om een kinderbegeleider te zijn bij de Spectrumschool.

In essentie is de rol van een kinderbegeleider duaal bij de Spectrumschool er een van toewijding, empathie en professionaliteit. Het is een kans om deel uit te maken van een gemeenschap die zich inzet voor het welzijn en de ontwikkeling van elk kind, ongeacht hun achtergrond of capaciteiten. Door te werken binnen dit inspirerende educatieve kader kun je een verschil maken in het leven van kinderen en bijdragen aan een meer inclusieve en ondersteunende samenleving.

knopschrijfjenuin 300x214