wil je inschrijven

Restaurant — Keuken

Meesterwerk in de keuken

Hulpkok & kok
medewerker snackbar
medewerker fastfood duaal

Ons centrum voorziet in messen, materialen en ingrediënten, je moet zelf niets aankopen!

Wat leer je?

Keukenmedewerker

Een keukenmedewerker kent alles van snijtechnieken. Je bereidt het koken voor. Je leert de basistechnieken van de keuken. Een keukenmedewerker werkt vaak in snackbars en in kleinere restaurants.

Kok

Je kan bij ons een diploma kok behalen. Als kok kan je zelf gerechten samenstellen en bereiden. Je leert hoe je smaken combineert en je leert de prijs berekenen van een gerecht. Als je het certificaat van kok hebt behaald dan mag je ook de leiding nemen in een keuken van een restaurant.

Hoeveel kost de opleiding?

Je koopt enkel je werkkledij en je betaalt een klein bedrag per dag voor het eten dat je hebt gemaakt en ’s middags ook kan opeten. Je moet geen messenset of ingrediënten kopen. Als je gaat werken in een restaurant word je ook betaald.

Algemene vakken

In de algemene vakken krijg je dezelfde leerstof dan wat vanaf het 3e jaar tot en met het 6e jaar in het voltijds beroepsonderwijs gegeven wordt. Ook krijg je het vak Engels.

Daarnaast kan je deelnemen aan projecten als mini-onderneming, eventbureau en meer!

Bedrijfsbeheer

Als je een eigen zaak wil starten heb je een attest bedrijfsbeheer nodig.
Wij bieden de mogelijkheid om tijdens je opleiding dit attest te behalen. Deze cursus duurt een jaar en wordt gegeven in de vorm van een studentenbedrijf.

Samen met anderen probeer je je studentenbedrijf winstgevend te maken en leer je alle trucs van kopen en verkopen. Zo weet je op het einde van het traject met zekerheid of ondernemen iets voor jou is en heb je een stevige bagage om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Iets voor jou?

Hoe oud moet je zijn?

Je kan de opleiding volgen vanaf 15 jaar tot je 25 jaar oud bent.

Als je 15 jaar bent moet je minstens de eerste 2 jaren van het voltijds onderwijs hebben gevolgd.

Ben je ouder dan 18 dan moet je in aanmerking komen voor een betaalde job. Je moet dus fysiek in orde zijn en je moet de toestemming hebben om in België te werken.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons via deze website of via de telefoon.

Hoe lang duurt de opleiding?

Een opleiding KOK duurt gemiddeld twee tot vijf jaar.
Je start in de module keukenmedewerker.

Met een certificaat van keukenmedewerker ben je al zeker van een job.
Als je je wil specialiseren dan kan je je verder bekwamen als HULPKOK en nadien ook als KOK.

KOKS zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

Welke voorkennis moet je hebben?

Voor de opleiding (Hulp)kok moet je geen speciale voorkennis hebben.
Als je twijfelt of de opleiding wel iets voor jou is, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Je kan altijd een kijkje komen nemen!

RESTO RUGGEVELD

Resto Ruggeveld is het didactisch restaurant van de opleiding Horeca van de GO! Spectrumschool. Een publieke plek waar ook jij mee aan tafel kan schuiven.

restoruggeveldwebsitesocialemedia 01

Wat nadien?

Contacteer ons voor meer informatie
Contacteer ons voor meer informatie
Contacteer ons voor meer informatie

Als je in leren en werken een diploma behaalt dan krijg je een diploma van het secundair onderwijs. Wij volgen het leerplan van het BSO - beroeps secundair onderwijs-.

Met dit diploma kan je verder studeren. Denk er wel aan dat verder studeren niet het eerste doel is van een beroepsopleiding. Het doel van een beroepsopleiding is om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We besteden dus veel aandacht aan competenties die je nodig hebt om te kunnen gaan werken.
Mocht je van plan zijn om verder te gaan studeren, bespreek dit dan zeker met je PAV-leerkrachten. Zij kunnen je adviseren of dit zinvol is. Ze kunnen ook inschatten of je kans maakt om te slagen. Maar vooral ... zij kunnen je tips geven en begeleiden in je plannen om verder te studeren.

Kok: waarom zou je deze opleiding volgen?

Ben jij een echte kookliefhebber en hou je ervan om nieuwe gerechten uit te proberen? Droom je ervan om gasten te verrassen met heerlijke maaltijden en ze mooi op te dienen? In de eerste module “Keukenmedewerker” leer je de basis. Je ontdekt verschillende kooktechnieken, leert hoe je ingrediënten bereidt, opslaat en de keuken schoonhoudt. Daarna ga je dieper in op technieken en recepten, verbreed je je kennis over ingrediënten en verfijn je je kookkunsten. Ook leer je andere taken in de keuken, zoals het plannen van menu’s, voorraadbeheer, keukenorganisatie en kostenberekening.

Je leert van een ervaren mentor op je werkplek, terwijl je twee dagen per week les volgt bij de Spectrumschool. Gedurende de hele opleiding staat een trajectbegeleider voor je klaar.

Duaal leren heeft veel voordelen: je krijgt een maandelijkse vergoeding, doet waardevolle werkervaring op, blijft fiscaal ten laste van je ouders en kunt zelfs je middelbareschooldiploma halen – ontdek nog meer voordelen van duaal leren bij de Spectrumschool.

Programma Kok Duaal

In de duale opleiding tot kok leer je niet alleen vaktechnieken, maar ook algemene vaardigheden die je nodig hebt in dit beroep. Hier zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen:

– Ontvangst, controle en opslag van goederen
– Voorbereidende werkzaamheden voor bereidingen uitvoeren
– Schoonmaken, snijden en voorbereiden van groenten, fruit, vlees, vis en andere ingrediënten
– Gebruik van specifieke ingrediënten en basisbereidingstechnieken
– Bereiden van verschillende gerechten en opmaken van borden
– Hygiënisch schoonmaken van keukengerei en ruimtes
– Samenstellen van menu’s en berekenen van prijzen
– Organiseren en coördineren van werkzaamheden in de keuken
– Communiceren met klanten en leveranciers
– Bijdragen aan de bediening van dranken en gerechten aan tafel
– Opvolgen van voorraad en plaatsen van bestellingen
– Onderhoud van keukenapparatuur en inventaris

Duale trajecten

In de opleiding Kok bieden we verschillende opties aan:

– Keukenmedewerker duaal (2e graad)
– Hulpkelner duaal (2e graad)
– Restaurant en keuken duaal (3e graad)
– Kok duaal (specialisatiejaar)

Voor wie?

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minstens 15 jaar oud en je wilt graag leren door te doen. Na een persoonlijk intakegesprek met de trajectbegeleider word je ingeschreven in de juiste graad.

Wat na de opleiding Kok?

Na het afronden van deze opleiding ben je klaar om te starten als kok in de horeca of in een industriële keuken.

Wil je een bloeiende carrière in de horeca?

Ontdek dan de opleiding Horeca bij Spectrumschool in Antwerpen! Onze uitgebreide cursus biedt een grondige kennismaking met keukentechnologie, zaalmanagement, voedingsleer en drankenkennis. Vergeleken met andere programma’s omvat onze opleiding ook essentiële vakken als Nederlands, Frans, Engels en wiskunde.

Als je gepassioneerd bent over horeca en droomt van je eigen zaak, ben je hier aan het juiste adres. Of je nu wilt schitteren als chef-kok met inventieve gerechten of als gastheer/gastvrouw een onberispelijke service wilt bieden, onze opleiding bereidt je voor op succes in deze branche.

Wat kun je verwachten? Leer de technische aspecten van de keuken, van basisbereidingen tot complexe gerechten. Ontwikkel vaardigheden voor gastvrijheid in de zaal, inclusief bestelprocessen en serveertechnieken. Leer alles over het opzetten en beheren van een horecaonderneming, inclusief marketing en personeelsbeleid. Analyseer recepten, stel menu’s samen en bereken kostprijzen. En dat alles met aandacht voor veiligheid, milieu en hygiëne.

Bij Spectrumschool geniet je van voordelen zoals les van ervaren professionals met wedstrijdervaring en moderne keukens met de nieuwste apparatuur. Excursies naar producenten en groothandels zijn inbegrepen, en je hebt zelfs de mogelijkheid tot een buitenlandse stage via het Erasmus+ project.

Met een diploma van onze opleiding Horeca in Antwerpen staan er talloze mogelijkheden voor je open. Start je eigen zaak, werk in gerenommeerde huizen in binnen- en buitenland of studeer verder in voedings- en hotelmanagement. Kies voor een dynamische carrière in de horeca en schrijf je vandaag nog in bij Spectrumschool!

Meer info

Lessentabel DBSO - opleiding

VAKAANTAL LESUREN 2° graadAANTAL LESUREN 3° graadAANTAL LESUREN Diploma
Beroepsgerichte vorming (BGV)688
Project algemene vakken777
Toegepaste algemene vorming2
Engelsgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per week
WerkinvullingMinimaal 13u per weekMinimaal 13u per weekMinimaal 13u per week
totaal3432

De opleiding ‘kok hulpkok keukenmedewerker‘ is een opleiding binnen horeca en omvat volgende modules.

 • Module initiatie keuken: je leert voorbereidend werk doen (mise-en-place); ingrediënten klaarzetten, tekorten melden, groenten en fruit klaarmaken.
 • Module keukentechnieken: je leert gewichtseenheden en inhoudsmaten omrekenen, verhoudingen respecteren, snijgereedschap gebruiken voor verschillende technieken en keukenmachines gebruiken. Je leert ook keukentechnieken toepassen; recepten volgen, keukentoestellen gebruiken, basissoepen en –sausen bereiden, dresseren, …
 • Module keukenprocessen: Je leert voedingsmiddelen bestellen, prijzen berekenen, de voedingsmiddelen opslaan volgens de nodige hygiënische voorschriften, voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) organiseren, orde en netheid in de keuken bewaren, …
 • Module koude keukenbereidingen: Je leert kook- en bereidingsmateriaal klaarzetten, voorbereidingstechnieken voor vis en vlees (reinigen, fileren), recepten volgen, bestelbonnen lezen, dresseren, …
 • Module warme keukenbereidingen: Je leert recepten volgen, basis kooktechnieken toepassen, dresseren, …

Nadien kan je je specialiseren als hulp-kok of kok.

Je leert ingrediënten verwerken door het toepassen van kooktechnieken tot warme en koude keukenbereidingen en gerechten maken volgens eigen creatie conform bedrijfsformule. Je volgt de keukenprocessen op, regelt de organisatie van de keuken, geeft leiding aan keukenmedewerker en hulpkok en beheert de voorraden.

De opleiding Kok bestaat uit 7 modules:

 • Creatieve keuken
 • Initiatie keuken
 • Keukenprocessen
 • Keukentechnieken
 • Keukenorganisatie
 • Koude keukenbereidingen
 • Warme keukenbereidingen

Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen. Je behaalt het officiële diploma van kok als je alle modules hebt afgewerkt. Je leert zowel op het werk als op school. Dit noemt men duaal-leren.

Wat leer je in de opleiding keukenmedewerker-kok?

Je bouwt verder op de basiskennis om creatieve hedendaagse gerechten “à la carte” te bereiden. Je leert in de opleiding kok ook hoe je medewerkers moet aansturen in de keuken.

Wat na je opleiding keukenmedewerker-kok?

Je kan als kok aan de slag in een grootkeuken, een restaurant, een traiteurszaak of een feestzaal.
Je kan in de opleiding kok ook het certificaat van bedrijfsbeheer behalen.  Met dit certificaat kan je als zelfstandig restaurantuitbater aan de slag.

Onze opleiding tot kok is erg goedkoop. Je moet zelf niet investeren in een messenset. De school voorziet alles wat je nodig hebt. Als je drie dagen werkt tijdens je opleiding verdien je ook geld. Je kan onze opleiding goed combineren met je gezin. Deeltijds onderwijs is een onderwijsvorm die je toelaat om werken en leren te combineren.

Leren en werken ken je ook onder de naam duaal leren.

Je leert een vak of beroep door werken en leren te combineren.
Zo ga je twee dagen per week naar school en ga je drie dagen werken.
Je krijgt vier keer per jaar een rapport met je resultaten van zowel je prestaties op school als op het werk.

In de vakopleiding leer je een beroep en kan je een certificaat van beroepskwalificatie behalen.

Daarnaast volg je ook één dag per week algemene vakken volgens het leerplan van het beroepsonderwijs. In de algemene vakken kan je een tweede graad, een derde graad of en je diploma secundair onderwijs behalen.

Leren en werken is een uniek systeem.
We werken zonder punten. Je wordt enkel beoordeeld op wat je kan.
Je resultaten in de algemene vakken (PAV) hebben geen invloed op je resultaten in de praktijkvakken.

We werken modulair zodat je ook tijdens het jaar kan afstuderen. Als je alle competenties hebt bereikt in PAV dan behaal je je graad of diploma.

Je kan dus ook niet "blijven zitten" en je studeert op je eigen tempo.

Wil je graag wat meer info? Contacteer ons dan via het formulier of via de telefoon.

Wat kost de opleiding?

We streven er naar om onze opleidingen zo goedkoop mogelijk te houden.

Je betaalt een vast schoolgeld per jaar. (Dat bedrag wordt verminderd als je na 1 maart inschrijft).
Bijkomend betaal je enkel voor wat je verbruikt, voor je werkpak en voor je uitstappen.

De kosten per opleiding verschillen sterk.
De goedkoopste opleiding kost 185€ per jaar; de duurste 350€.

Hoe kan je betalen?

Je kan cash betalen bij de administratie; je kan het bedrag overschrijven en je kan met de bankkaart betalen.
Je hoeft het schoolgeld niet in één keer te betalen. Vier keer per jaar ontvang je een schoolrekening.

Wat moet je betalen bij inschrijving?

Bij de inschrijving rekenen we een voorschot van 50 euro.
Als je dat niet in één keer kan betalen dan kan je dat ook gespreid betalen.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Kristel Guttermann – Tewerkstellingsbegeleider
kristel.guttermann@spectrumschool.be – 03/360 26 37

Contacteer ons via de website of via telefoon. Je kan ook altijd eens binnenspringen tijdens de schooluren.

wil je inschrijven