Wat leer je?
In de BSO-opleiding Koelinstallaties Duaal leer je als koeltechieker al doende het beroep van koeltechniek-koelmonteur en installateur van warmtepompen aan. Je leert verschillende soorten koelinstallaties plaatsen, aansluiten, onderhouden en herstellen. Je legt je toe op kleine en middelgrote installaties, op huishoudelijke, commerciële en industriële systemen. Hiervoor leer je technische informatie van complete koelinstallaties en elektrische onderdelen begrijpen.
Je leert verschillende leidingen leggen en luchtverversingseenheden installeren. Je bestudeert het elektrisch gedeelte: draden, kabels, schakelkast, thermostaten, etc. Daarnaast krijg je ook les over airconditioning, de warmtepomp en verbindingstechnieken.
Tijdens je werk leer je rekening houden met de kostprijs, normen en codes, veiligheids- en milieuvoorschriften. Je leert gebruik maken van ICT om informatie op te zoeken en eenvoudige rekenbladen te gebruiken.
Met Duaal Leren combineer je het beste uit 2 werelden: leren op school en leren op de werkplek. Je brengt 3 dagen door op de werkvloer. Algemene vakken en de bij je opleiding aanvullende theoretische en praktische kennis leer je op school.
Je gaat 2 dagen naar school voor je algemene vakken en de theoretische en praktische kennis die bij je opleiding hoort. De overige 3 dagen ga je werken. Je houdt je werkzaamheden bij in je logboek. Jouw praktijkleerkracht bekijkt samen met jou je vorderingen. Dit in nauw overleg met de mentor op de werkvloer.
Voor deze opleiding werken we samen met Equans
Duaal leren
Waarom kiezen voor duaal leren?
- Je leert in een echte werkomgeving
- Je verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt
- Je bent mee met de nieuwste tools en technologieën
- Al doende leren verhoogt je motivatie.
- Je oefent ‘soft skills’ die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt, zoals samenwerken, initiatief nemen, op tijd komen, …
Iets voor jou?
Voor wie?
De duale opleiding tot koeltechnicus is gericht op leerlingen in het secundair onderwijs die geïnteresseerd zijn in techniek, met specifieke interesse in koeltechniek. Deze opleiding combineert zowel theoretisch leren in de klas als praktijkervaring op de werkvloer. Het doel is om leerlingen een complete opleiding te bieden, waarbij ze niet alleen de benodigde theoretische kennis opdoen, maar ook praktische vaardigheden ontwikkelen.
De duale aanpak is ideaal voor leerlingen:
1. Die een passie hebben voor techniek en koeltechniek willen verkennen.
2. Die graag leren door zowel in de klas te zitten als praktische ervaring op te doen.
Deze opleiding biedt leerlingen de mogelijkheid om direct betrokken te zijn bij de praktijk, waardoor ze een dieper inzicht krijgen in koeltechnische systemen en hun toepassingen. Het is een waardevolle kans voor leerlingen om zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden te verwerven en zo een goede basis te leggen voor een mogelijke carrière in de koeltechnische sector.
Wat houdt de job in?
Wil je nog filmpjes zien?
Wat nadien?
Na de opleiding Koelinstallaties Duaal behaal je het getuigschrift van het secundair onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Deze opleiding is een nieuwe opleiding, die start vanaf schooljaar 2020 – 2021.
Door onze samenwerking met bedrijven is werk gegarandeerd, alsook een verdere uitbouw van een carrière als koelinstallateur. Voor deze opleiding werken we samen met Equans. Wist je trouwens dat koelinstallateurs tot de best betaalde technici behoren?
Na het succesvol afronden van een duale opleiding tot koeltechnicus in het secundair onderwijs zijn er verschillende jobkansen beschikbaar binnen de koeltechnische sector. Enkele mogelijke carrièrepaden en jobkansen zijn:
1. **Koeltechnicus:**
– Afgestudeerden kunnen aan de slag als koeltechnicus en zijn verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van koel- en klimaatsystemen. Ze kunnen betrokken zijn bij zowel residentiële als commerciële projecten.
2. **Service Technicus:**
– Sommige afgestudeerden kunnen zich specialiseren als service technicus, waarbij ze zich richten op het onderhouden en herstellen van bestaande koelinstallaties. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het oplossen van storingen en het bieden van technische ondersteuning.
3. **Energie-efficiëntiespecialist:**
– Koeltechnici kunnen zich specialiseren in het optimaliseren van koelinstallaties voor maximale energie-efficiëntie. Dit kan een groeiend gebied zijn, gezien de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing.
4. **Technisch Adviseur:**
– Sommige afgestudeerden kunnen doorgroeien naar een rol als technisch adviseur, waarbij ze klanten adviseren over het selecteren van geschikte koeltechnologieën en systemen voor hun specifieke behoeften.
5. **Industriële Koeltechnicus:**
– Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in industriële toepassingen, kunnen er kansen zijn als industriële koeltechnicus, betrokken bij het koelen van industriële processen en faciliteiten.
De vraag naar gekwalificeerde koeltechnici blijft hoog, aangezien koelsystemen en klimaatbeheersing een integraal onderdeel zijn geworden van verschillende sectoren, waaronder woningbouw, commerciële gebouwen, industrie en voedselverwerking. Het behalen van een duale opleiding vergroot de inzetbaarheid van afgestudeerden en biedt een stevige basis voor een succesvolle carrière in de koeltechnische industrie.
Meer info
Lessentabel duaal leren
VAK | AANTAL LESUREN 2° graad | AANTAL LESUREN 3° graad | AANTAL LESUREN 7° jaar |
---|---|---|---|
Beroepsgerichte vorming (BGV) | 6 | 6 | 6 |
Project algemene vakken | 7 | 7 | 7 |
Toegepaste algemene vorming | 2 | ||
Engels | gemiddeld 1,5u per week | gemiddeld 1,5u per week | gemiddeld 1,5u per week |
Werkinvulling | Minimaal 20u per week | Minimaal 20u per week | Minimaal 20u per week |
totaal | 34 | 32 |
GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be
Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.
Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.
Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.
Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.
Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).
Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.
Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.
Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.
We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.
Een specifieke vraag over deze opleiding?
Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21