Spectrumschool-BSO-TSO-Duaal-DBSO

3° GRAAD – KOELINSTALLATIES – KOELTECHNIEK – DUAAL

Wat leer je in de opleiding Koeltechniek Duaal?

In de BSO-opleiding Koelinstallaties – Koeltechniek Duaal leer je als koeltechnieker al doende het beroep van koeltechniek-koelmonteur in de sector van koelinstallaties en de job installateur van warmtepompen aan. Je leert verschillende soorten koelinstallaties plaatsen, aansluiten, onderhouden en herstellen. Je legt je toe op kleine en middelgrote installaties, op huishoudelijke, commerciële en industriële systemen. Hiervoor leer je technische informatie van complete koelinstallaties en elektrische onderdelen begrijpen.

Je leert verschillende leidingen leggen en luchtverversingseenheden installeren. Je bestudeert het elektrisch gedeelte: draden, kabels, schakelkast, thermostaten, etc. Daarnaast krijg je ook les over airconditioning, de warmtepomp en verbindingstechnieken.

Tijdens je werk leer je rekening houden met de kostprijs, normen en codes, veiligheids- en milieuvoorschriften. Je leert gebruik maken van ICT om informatie op te zoeken en eenvoudige rekenbladen te gebruiken.

Met Duaal Leren combineer je het beste uit 2 werelden:  leren op school en leren op de werkplek. Je brengt 3 dagen door op de werkvloer.  Algemene vakken en de bij je opleiding aanvullende theoretische en praktische kennis leer je op school.

Je gaat 2 dagen naar school voor je algemene vakken en de theoretische en praktische kennis die bij je opleiding hoort. De overige 3 dagen ga je werken. Je houdt je werkzaamheden bij in je logboek. Jouw praktijkleerkracht bekijkt samen met jou je vorderingen. Dit in nauw overleg met de mentor op de werkvloer.

Voor deze opleiding werken we samen met Equans

Koeltechniek in Duaal leren

Waarom kiezen voor duaal leren?

  • Je leert in een echte werkomgeving
  • Je verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt
  • Je bent mee met de nieuwste tools en technologieën
  • Al doende leren verhoogt je motivatie.
  • Je oefent ‘soft skills’ die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt, zoals samenwerken, initiatief nemen, op tijd komen, …

> Alle info over duaal leren

duaal leren-Spectrumschool-BSO-TSO-Duaal-DBSO

Iets voor jou?

Spectrumschool-BSO-TSO-Duaal-DBSO

Je bent handig

Spectrumschool-BSO-TSO-Duaal-DBSO

Je werkt nauwkeurig

Spectrumschool-BSO-TSO-Duaal-DBSO

Je hebt oog voor detail

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in installaties & machines? Ben je handig en nauwkeurig? Werk je graag met je handen, maar ook met de computer? Wil je graag leren combineren met werken?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat heb je nodig om te kunnen starten in koelinstallaties duaal?

De opleiding Koelinstallaties Duaal start vanaf het 5de jaar. Je moet houder zijn van een getuigschrift van de 2e graad van het secundair onderwijs, of een gunstige beslissing van de klassenraad.
Niemand kan in een duale opleiding stappen zolang hij/zij voltijds leerplichtig is, omdat het wettelijk onmogelijk is voor een voltijds leerplichtige om toe te treden tot de arbeidsmarkt. Je bent voltijds leerplichtig tot je 16 jaar. Als je 15 jaar bent, moet minstens de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs hebt gevolgd.

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig voor Koelinstallaties Duaal, maar een vooropleiding binnen Elektriciteit is mooi meegenomen.

Wat houdt de job als koeltechnieker in?

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer

Wil je nog filmpjes zien?

<- Klik hier  ->

Wat na de opleiding koelinstallaties?

Na de opleiding Koelinstallaties Duaal behaal je het getuigschrift van het secundair onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Deze opleiding is een nieuwe opleiding, die start vanaf schooljaar 2020 – 2021.

Door onze samenwerking met bedrijven is werk gegarandeerd, alsook een verdere uitbouw van een carrière als koelinstallateur. Voor deze opleiding werken we samen met  Equans. Wist je trouwens dat koelinstallateurs tot de best betaalde technici behoren?

Meer info

Lessentabel duaal leren

VAKAANTAL LESUREN 2° graadAANTAL LESUREN 3° graadAANTAL LESUREN 7° jaar
Beroepsgerichte vorming (BGV)666
Project algemene vakken777
Toegepaste algemene vorming2
Engelsgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per week
WerkinvullingMinimaal 20u per weekMinimaal 20u per weekMinimaal 20u per week
totaal3432
Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Wat is de opleiding Duaal Koeltechnieker en Koeltechnische Installaties BK3 en BK4?

De opleiding Duaal Koeltechnieker en Koeltechnische Installaties BK3 en BK4 is een unieke kans voor jongeren zoals jij om jezelf te ontwikkelen in de koeltechniek. Bij deze opleiding wordt theorie gecombineerd met praktijkervaring. Dit betekent dat je niet alleen in de schoolbanken zit, maar ook echt aan de slag gaat in bedrijven. Deze opleiding wordt aangeboden door de Spectrumschool, een school die bekend staat om haar kwaliteit en toewijding aan studenten.

Voordelen van Duaal Leren

Leren in de Praktijk

Het grootste voordeel van deze opleiding is dat je koeltechniek leert in de praktijk. Je brengt de helft van je tijd door in een echt bedrijf, waar je onder begeleiding van ervaren vakmensen werkt. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat het vak inhoudt en hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dit is een geweldige manier om de kennis die je in de klas opdoet direct toe te passen.

Verdien Geld Tijdens Je Opleiding

Een ander groot voordeel is dat je tijdens je opleiding ook geld kunt verdienen. Doordat je werkt bij een bedrijf, krijg je een vergoeding. Dit maakt de opleiding niet alleen leerzaam, maar ook financieel aantrekkelijk. Zo kun je sparen voor later of jezelf trakteren op iets leuks.

Structuur van de Opleiding

Theorie en Praktijk Gecombineerd

De opleiding is zo opgezet dat je de ene helft van de week op school bent en de andere helft bij een bedrijf werkt. Op school leer je de theoretische kant van de koeltechniek. Dit omvat alles van de basisprincipes van koeling tot de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in het vakgebied.

Stages bij Topbedrijven

De Spectrumschool heeft samenwerkingen met topbedrijven in de sector. Dit betekent dat je stage kunt lopen bij bedrijven die vooroplopen in de koeltechniek. Deze bedrijven zijn vaak op zoek naar nieuw talent en zien jouw stage als een kans om te kijken of je in hun team past. Dit vergroot je kansen op een baan na je opleiding enorm.

Waarom Kiezen voor de Spectrumschool?

Kwaliteit van het Onderwijs

De Spectrumschool staat bekend om haar hoge kwaliteit van onderwijs. De docenten zijn ervaren vakmensen die hun sporen hebben verdiend in de koeltechniek. Ze weten precies wat er van je verwacht wordt in het werkveld en kunnen je hier uitstekend op voorbereiden.

Moderne Faciliteiten

De school beschikt over moderne faciliteiten. Dit betekent dat je werkt met de nieuwste apparatuur en technologieën. Hierdoor ben je na je opleiding helemaal klaar voor de praktijk en kun je direct aan de slag bij een bedrijf.

Begeleiding en Ondersteuning

Bij de Spectrumschool krijg je veel begeleiding en ondersteuning. Of je nu moeite hebt met een bepaald vak of gewoon wat extra hulp nodig hebt bij je stage, de docenten en stagebegeleiders staan altijd voor je klaar. Dit zorgt ervoor dat je je optimaal kunt ontwikkelen en het beste uit jezelf kunt halen.

Toekomstperspectieven

Baangarantie

Na het afronden van de opleiding heb je uitstekende toekomstperspectieven. Er is veel vraag naar goed opgeleide koeltechniekers. Doordat je tijdens je opleiding al werkervaring hebt opgedaan, heb je een streepje voor op anderen die deze ervaring niet hebben. Veel bedrijven bieden zelfs een baan aan na een succesvolle stage.

Mogelijkheden voor Doorontwikkeling

Na je opleiding kun je je verder specialiseren. Er zijn veel cursussen en vervolgopleidingen die je kunt volgen om je kennis verder uit te breiden. Dit maakt je nog waardevoller voor bedrijven en vergroot je kansen op een hogere functie of een beter salaris.

Wat Leer Je in de Opleiding?

Basisprincipes van Koeltechniek

In het eerste jaar leer je de basisprincipes van de koeltechniek. Dit omvat alles van hoe een koelinstallatie werkt tot de verschillende soorten koelmiddelen die gebruikt worden. Je leert ook hoe je eenvoudige installaties kunt onderhouden en repareren.

Geavanceerde Technieken en Installaties

In het tweede jaar ga je dieper in op de materie. Je leert werken met geavanceerde installaties en technieken. Dit omvat bijvoorbeeld het installeren van grote koelsystemen in bedrijven of het onderhouden van complexe koelinstallaties. Je leert ook hoe je storingen kunt opsporen en oplossen.

Hoe Ziet Een Week eruit?

Theorielessen op School

Een typische week begint met theorielessen op school. Hier leer je alles wat je moet weten over koeltechniek. De lessen zijn interactief en praktijkgericht. Dit betekent dat je veel oefeningen doet en situaties uit de praktijk nabootst.

Praktijkervaring bij Bedrijven

De rest van de week breng je door bij een bedrijf. Hier werk je mee aan echte projecten en leer je de kneepjes van het vak. Je krijgt begeleiding van ervaren koeltechniekers die je alles leren wat je moet weten om een goede koeltechnieker te worden.

Evaluaties en Feedback

Regelmatig worden je prestaties geëvalueerd. Dit gebeurt zowel op school als bij het bedrijf waar je werkt. De feedback die je krijgt, helpt je om jezelf verder te verbeteren en om te groeien in je vak.

Wat Zijn de Vereisten?

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding, moet je een aantal basisvereisten voldoen. Je moet een diploma secundair onderwijs hebben en een sterke interesse in koeltechniek. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je bereid bent om hard te werken en om zowel op school als in een bedrijf te leren.

Motivatie en Doorzettingsvermogen

De opleiding vraagt ook om een hoge mate van motivatie en doorzettingsvermogen. Het is een intensieve opleiding die veel van je vraagt. Maar als je gemotiveerd bent en bereid bent om hard te werken, zul je merken dat het een zeer lonende ervaring is.

Conclusie

De opleiding Duaal Koeltechnieker en Koeltechnische Installaties BK3 en BK4 aan de Spectrumschool is een uitstekende keuze voor jongeren die een carrière in de koeltechniek ambiëren. Met een perfecte mix van theorie en praktijk, moderne faciliteiten, en uitstekende begeleiding, ben je na deze opleiding klaar om de arbeidsmarkt te betreden en succesvol te zijn in de koeltechnische sector. De vele voordelen van deze opleiding, zoals werkervaring en de mogelijkheid om geld te verdienen tijdens je studie, maken het een aantrekkelijke keuze voor gemotiveerde jongeren. Schrijf je vandaag nog in en zet de eerste stap naar een veelbelovende toekomst in de koeltechniek!

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

Spectrumschool-BSO-TSO-Duaal-DBSO