computergestuurde werktuigmachines

7e specialisatiejaar

Spectrumschool > Onze opleidingen > 7e specialisatiejaar > Computergestuurde werktuigmachines
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In het 7e specialisatiejaar Computergestuurde Werktuigmachines (voltijds/BSO) leer je hoe CNC machines ingesteld en bediend worden. Je specialiseert je in de verschillende CNC-technieken, alsook 3D-printen. Je leert, met het oog op CNC-productie, tekeningen maken met professionele software. Je leert dit soort tekeningen ook lezen en interpreteren. Dit in combinatie met stages.

Praktijkoefeningen, stages in een bedrijf met computergestuurde werktuigmachines, lessen over technieken uit de industriële informatica en mechanica vormen het hart van de opleiding. In ons atelier specialiseer je je verder in het opspannen van materialen, werkstukken en gereedschappen; in het maken van constructies met computergestuurde machines en je leert hierbij rekening houden met veiligheid, milieu en kostprijs. Je leert productieprocessen plannen en bijsturen indien nodig.

Iets voor jou?

CNC frezen5 hamers metaalbewerking

Je bent handig

LB bso metaal IMG 9537

Je bent technisch vaardig

3DPrinting

Je werkt nauwkeurig

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in handmatig, machinaal, maar ook computergestuurd bedienen van metaal? Ben je nauwkeurig en bereid om te leren vanuit de praktijk en ben je niet vies van fysieke arbeid?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan pas een 7e specialisatiejaar aangaan als je minstens het getuigschrift secundair onderwijs hebt behaald. Idealiter heb je vooraf een opleiding gevolgd binnen het vakgebied Metaal: Basismechanica (werktuig)machines.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer

Wat nadien?

Als je slaagt voor deze opleiding behaal je het diploma secundair onderwijs. Je kan aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten. Mogelijke beroepen zijn plaatbewerker, bediener van CNC-machines, mallenmaker, productieoperator, etc. Dit zijn meestal knelpuntberoepen. Je kan dus snel aan de slag in de sector Je kan ook verder studeren. Meer informatie vind je hier.

Meer info

Lessentabel computergestuurde werktuigmachines

VAKAANTAL LESUREN
Levensbeschouwelijk vak2
Engels2
Lichamelijke opvoeding2
Mechanica12
Project algemene vakken7
Stage8 weken
TOTAAL25
Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).

Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.

Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21