Wat leer je?
Carrosserie
Je houdt je vooral bezig met de buitenkant van de auto en je leert eenvoudige schade aan het koetswerk van voertuigen herstellen.
Je leert werken met verschillende gereedschappen, auto-onderdelen uitbouwen en (de)monteren, lassen en solderen, plamuren, afplakken en schuren. Je leert de juiste kleuren aanmaken en de carrosserie zorgvuldig spuiten.
Voertuigen na een ongeval klaarmaken voor keuring, het leren gebruiken van diagnoseapparatuur, … behoort ook tot je opleiding.
Daarnaast leer je ook over het chassis, de motoren, arbeidsveiligheid en auto-elektriciteit.
7 Modules
De opleiding Carrosseriehersteller bestaat uit 7 modules:
Bewerking ondergrond carrosserie
Demontage/montage carrosserie
Grondlagen carrosserie
Hechtings- en laklagen carrosserie
Plaatwerk carrosserie
Spuitklaar maken carrosserie
Voorbereiding carrosseriewerken
Algemene vakken
In de algemene vakken krijg je dezelfde leerstof dan wat vanaf het 3e jaar tot en met het 6e jaar in het voltijds beroepsonderwijs gegeven wordt. Ook krijg je het vak Engels.
Daarnaast kan je deelnemen aan projecten als mini-onderneming, eventbureau en meer!
Iets voor jou?
Je werkt nauwgezet
Je bent klantvriendelijk
je hebt oog voor detail
je werkt graag met je handen
Hoe oud moet je zijn?
Je kan de opleiding volgen vanaf 15 jaar tot je 25 jaar oud bent.
Als je 15 jaar bent moet je minstens de eerste 2 jaren van het voltijds onderwijs hebben gevolgd.
Ben je ouder dan 18 dan moet je in aanmerking komen voor een betaalde job. Je moet dus fysiek in orde zijn en je moet de toestemming hebben om in België te werken.
Heb je nog vragen?
Contacteer ons via deze website of via de telefoon.
Hoe lang duurt de opleiding?
Een opleiding carrosserie duurt gemiddeld twee tot vijf jaar.
Je start in de module demonteur.
Met een certificaat van carrossier ben je zeker van een job.
Als je je wil specialiseren dan kan je je verder bekwamen als verfspuiter.
Carrossiers zijn vakmannen en zoals elk STEM-beroep erg gegeerd op de arbeidsmarkt.
Welke voorkennis moet je hebben?
Voor de opleiding carrosserie moet je geen speciale voorkennis hebben.
Als je twijfelt of de opleiding wel iets voor jou is, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Je kan altijd een kijkje komen nemen!
Wat nadien?
Na het afronden van de opleiding carrosseriehersteller en verfspuiter aan de Spectrumschool, ontvouwden zich diverse veelbelovende loopbaantrajecten. De verworven technische vaardigheden werden verfijnd en de intrinsieke passie voor het vakgebied kreeg verdieping door een grondige behandeling van alle aspecten binnen het proces, variërend van het herstellen van deuken en krassen tot het nauwkeurig aanbrengen van de vereiste verflaag.
Een opvallend kenmerk van de Spectrumschool is de benadrukking van duaal leren, waarbij de opleiding niet alleen theoretische kennis verrijkte maar tevens praktische ervaring bood in een realistische werkomgeving. Het voordeel van duaal leren bij de Spectrumschool werd geïllustreerd door de directe toepassing van verworven vaardigheden tijdens stages en op de werkvloer, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan mijn professionele ontwikkeling.
Het benadrukte aspect van duaal leren aan de Spectrumschool wordt positief gewaardeerd door werkgevers, en de opgedane expertise tijdens dit duale traject heeft mijn succesvolle toetreding tot de arbeidsmarkt vergemakkelijkt.
De opleiding aan de Spectrumschool heeft een solide basis gelegd voor een bloeiende carrière als carrosseriehersteller en verfspuiter, waarbij het duale leertraject een substantiële meerwaarde vormde. De school, met haar uitgebreide netwerk van samenwerkingen in de automotive industrie, bood waardevolle mogelijkheden om theoretische kennis in de praktijk te brengen. Periodiek georganiseerde stages en bedrijfsbezoeken hebben niet alleen mijn inzicht in de dagelijkse praktijk vergroot maar tevens mijn professionele netwerk uitgebreid.
Een afgestudeerde carrossier heeft verschillende carrièremogelijkheden binnen de autoreparatiesector en aanverwante gebieden. Hier zijn enkele mogelijke jobs voor afgestudeerde carrossiers:
1. **Carrossier:**
– Als carrossier ben je verantwoordelijk voor het herstellen van schade aan voertuigen. Dit omvat het repareren van de carrosserie, het vervangen van beschadigde onderdelen, en het uitvoeren van spuitwerk indien nodig.
2. **Spuiter:**
– Een afgestudeerde carrossier met specialisatie in spuitwerk kan een baan vinden als autospuiter. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van verf op voertuigen en zorgen voor een professionele afwerking.
3. **Restaurateur van Oldtimers:**
– Voor diegenen met een passie voor klassieke auto’s kan het restaureren van oldtimers een boeiende carrière zijn. Dit omvat het herstellen van vintage voertuigen naar hun oorspronkelijke staat.
4. **Schadehersteller:**
– Carrossiers kunnen zich specialiseren in het herstellen van schade aan voertuigen als gevolg van ongevallen, botsingen of weersinvloeden. Ze kunnen werken bij autogarages, carrosseriebedrijven of verzekeringsmaatschappijen.
5. **Chassisbouwer:**
– Sommige carrossiers richten zich op het herstellen en aanpassen van chassis, inclusief het rechtmaken van vervormde chassisstructuren na een ongeval.
6. **Reparatie en Onderhoud Technicus:**
– Carrossiers kunnen werk vinden als algemene reparatie- en onderhoudstechnici, waar ze verantwoordelijk zijn voor het diagnosticeren en repareren van verschillende voertuigproblemen.
7. **Bedrijfswagenhersteller:**
– Er is vraag naar carrossiers die gespecialiseerd zijn in het herstellen en onderhouden van bedrijfsvoertuigen, zoals bestelwagens en vrachtwagens.
8. **Productiecarrossier:**
– In sommige gevallen kunnen afgestudeerde carrossiers betrokken zijn bij de productie van nieuwe voertuigen, waarbij ze werken aan het assembleren en afwerken van carrosserieonderdelen.
9. **Verkoop van Auto-onderdelen:**
– Afgestudeerde carrossiers met uitgebreide kennis van auto-onderdelen en accessoires kunnen ook werk vinden in de verkoop van auto-onderdelen bij autodealers of gespecialiseerde winkels.
Het specifieke carrièrepad kan afhangen van individuele interesses, specialisaties tijdens de opleiding en persoonlijke voorkeuren. Het is altijd nuttig om na te gaan welke specialisaties en vaardigheden in de autosector in de regio waar je wilt werken, het meest gevraagd zijn.
Contacteer ons voor meer informatie
Als je in leren en werken een diploma behaalt dan krijg je een diploma van het secundair onderwijs. Wij volgen het leerplan van het BSO - beroeps secundair onderwijs-.
Met dit diploma kan je verder studeren.
Denk er wel aan dat verder studeren niet het eerste doel is van een beroepsopleiding. Het doel van een beroepsopleiding is om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We besteden dus veel aandacht aan competenties die je nodig hebt om te kunnen gaan werken.
Mocht je van plan zijn om verder te gaan studeren, bespreek dit dan zeker met je PAV-leerkrachten. Zij kunnen je adviseren of dit zinvol is. Ze kunnen ook inschatten of je kans maakt om te slagen. Maar vooral ... zij kunnen je tips geven en begeleiden in je plannen om verder te studeren.
Je kan je in carrosserie ook altijd verbeteren door een vervolgopleiding bij EDUCAM.
Op de Spectrum School leer je niet alleen uit boeken, maar ga je ook echt aan de slag in de autowereld. Hierbij is het belangrijk dat je niet alleen begrijpt hoe dingen werken, maar dat je het ook zelf kan doen. Door samen te werken met bedrijven uit de autosector, leer je niet alleen de theorie, maar zie je ook hoe het er echt aan toegaat in de praktijk.
Het mooie aan leren en werken op de Spectrum School is dat je niet alleen kennis opdoet, maar deze ook gelijk kan gebruiken op de werkvloer. Dat betekent dat je niet alleen leert hoe je iets moet doen, maar het ook echt kan laten zien. Hierdoor word je niet alleen een betere autotechnicus, maar maak je jezelf ook aantrekkelijk voor werkgevers.
Wat ook fijn is, is dat bedrijven in de autosector veel waarde hechten aan bijscholing en jezelf blijven ontwikkelen. Dat betekent dat ook nadat je klaar bent met de school, je nog steeds kan leren en groeien in je vak. Werkgevers zien graag dat je niet stil blijft staan, maar dat je jezelf blijft verbeteren.
Dus, als je de Opleiding Carrosserie bij de Spectrum School volgt, leer je niet alleen een vak, maar ben je ook klaar voor de toekomst. Je leert niet alleen werken, maar ook blijven groeien in wat je doet. Kortom, het is een geweldige kans om niet alleen te leren, maar ook te werken én jezelf te blijven ontwikkelen in de wereld van auto’s en carrosserie.
Introductie tot de Opleiding Koetswerk 3° Graad Duaal Leren
Als je zeventien jaar oud bent en op zoek bent naar een opleiding waar je je passie voor auto’s en techniek kunt combineren met echte werkervaring, dan is de opleiding Koetswerk 3° Graad aan de Spectrumschool iets voor jou. Deze opleiding biedt een unieke kans om het ambacht van carrosserie te leren en te werken aan je toekomst in de autosector.
Wat houdt de opleiding Koetswerk in?
De opleiding Koetswerk richt zich op alles wat te maken heeft met het herstellen en onderhouden van autocarrosserieën. Je leert hoe je auto’s repareert na een ongeval, hoe je roestplekken behandelt en hoe je auto’s spuit voor een perfecte afwerking. Dit is een opleiding voor jongeren die graag met hun handen werken en die houden van precisie en vakmanschap.
Twee dagen per week naar school
Bij de Spectrumschool volg je de opleiding Koetswerk in een duaal systeem. Dit betekent dat je twee dagen per week naar school gaat en de rest van de week werkt bij een erkend leerbedrijf. Dit geeft je de kans om de theorie die je op school leert meteen toe te passen in de praktijk. Twee dagen op school in plaats van één dag biedt je meer tijd om de nodige kennis en vaardigheden op te doen onder begeleiding van ervaren docenten.
De voordelen van duaal leren
Duaal leren biedt tal van voordelen. Doordat je veel tijd doorbrengt op de werkvloer, doe je waardevolle praktijkervaring op die je direct kunt gebruiken in je toekomstige carrière. Werkgevers zien graag dat je al werkervaring hebt, en deze opleiding geeft je een voorsprong op anderen.
Waarom kiezen voor de Spectrumschool?
De Spectrumschool staat bekend om haar hoge kwaliteit van onderwijs en uitstekende begeleiding. Hier word je niet alleen klaargestoomd voor een diploma, maar ook voor een succesvolle carrière. De docenten zijn stuk voor stuk professionals met jarenlange ervaring in de autosector. Ze begeleiden je intensief en helpen je om het beste uit jezelf te halen.
Leren van de besten
Bij de Spectrumschool leer je van de besten in het vak. De docenten hebben niet alleen veel praktijkervaring, maar ook een passie voor lesgeven. Ze weten hoe ze hun kennis en vaardigheden op een duidelijke en boeiende manier kunnen overbrengen. Hierdoor krijg je de kans om te leren in een omgeving waar kwaliteit en persoonlijke aandacht centraal staan.
Moderne faciliteiten
De Spectrumschool beschikt over moderne faciliteiten die aansluiten bij de laatste ontwikkelingen in de autotechniek. De werkplaatsen zijn uitgerust met de nieuwste apparatuur en gereedschappen, zodat je kunt leren werken met de technieken en materialen die je ook in het werkveld tegenkomt. Dit maakt de overgang van school naar werk naadloos en natuurlijk.
Samenwerken met erkende leerbedrijven
Tijdens je opleiding werk je samen met erkende leerbedrijven in de autosector. Deze bedrijven zijn zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat je een waardevolle en leerzame werkervaring krijgt. Je werkt onder begeleiding van ervaren professionals die je de kneepjes van het vak leren en je helpen om je vaardigheden verder te ontwikkelen.
Het belang van praktijkervaring
Praktijkervaring is cruciaal in de opleiding Koetswerk. Het is de beste manier om te leren hoe je theorie kunt toepassen in de echte wereld. Door te werken aan echte projecten, leer je omgaan met verschillende situaties en problemen die je later in je carrière ook zult tegenkomen. Dit maakt je zelfverzekerder en beter voorbereid op de toekomst.
Jouw toekomst in de autosector
Na het afronden van de opleiding Koetswerk aan de Spectrumschool heb je een sterke basis om verder te gaan in de autosector. Of je nu wilt werken bij een autoschadeherstelbedrijf, een eigen bedrijf wilt starten of verder wilt studeren, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dankzij de combinatie van theorie en praktijk ben je goed voorbereid op elke uitdaging die op je pad komt.
Conclusie
De opleiding Koetswerk 3° Graad aan de Spectrumschool is een uitstekende keuze voor zeventienjarigen die een passie hebben voor auto’s en techniek. Met twee dagen per week les op school, leren van ervaren professionals, moderne faciliteiten en waardevolle praktijkervaring bij erkende leerbedrijven, ben je klaar voor een succesvolle toekomst in de autosector. Schrijf je vandaag nog in en zet de eerste stap naar een boeiende en uitdagende carrière in de carrosserie.
Meer info
Leren en werken ken je ook onder de naam duaal leren.
Je leert een vak of beroep door werken en leren te combineren.
Zo ga je twee dagen per week naar school en ga je drie dagen werken.
Je krijgt vier keer per jaar een rapport met je resultaten van zowel je prestaties op school als op het werk.
In de vakopleiding leer je een beroep en kan je een certificaat van beroepskwalificatie behalen.
Daarnaast volg je ook één dag per week algemene vakken volgens het leerplan van het beroepsonderwijs. In de algemene vakken kan je een tweede graad, een derde graad of en je diploma secundair onderwijs behalen.
Leren en werken is een uniek systeem.
We werken zonder punten. Je wordt enkel beoordeeld op wat je kan.
Je resultaten in de algemene vakken (PAV) hebben geen invloed op je resultaten in de praktijkvakken.
We werken modulair zodat je ook tijdens het jaar kan afstuderen. Als je alle competenties hebt bereikt in PAV dan behaal je je graad of diploma.
Je kan dus ook niet "blijven zitten" en je studeert op je eigen tempo.
Wil je graag wat meer info? Contacteer ons dan via het formulier of via de telefoon.
Wat kost de opleiding?
We streven er naar om onze opleidingen zo goedkoop mogelijk te houden.
Je betaalt een vast schoolgeld per jaar. (Dat bedrag wordt verminderd als je na 1 maart inschrijft).
Bijkomend betaal je enkel voor wat je verbruikt, voor je werkpak en voor je uitstappen.
De kosten per opleiding verschillen sterk.
De goedkoopste opleiding kost 185€ per jaar; de duurste 350€.
Hoe kan je betalen?
Je kan cash betalen bij de administratie; je kan het bedrag overschrijven en je kan met de bankkaart betalen.
Je hoeft het schoolgeld niet in één keer te betalen. Vier keer per jaar ontvang je een schoolrekening.
Wat moet je betalen bij inschrijving?
Bij de inschrijving rekenen we een voorschot van 50 euro.
Als je dat niet in één keer kan betalen dan kan je dat ook gespreid betalen.
GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be
Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
Een specifieke vraag over deze opleiding?