Wat leer je?

Carrosserie

Je houdt je vooral bezig met de buitenkant van de auto en je leert eenvoudige schade aan het koetswerk van voertuigen herstellen.
Je leert werken met verschillende gereedschappen, auto-onderdelen uitbouwen en (de)monteren, lassen en solderen, plamuren, afplakken en schuren. Je leert de juiste kleuren aanmaken en de carrosserie zorgvuldig spuiten.

Voertuigen na een ongeval klaarmaken voor keuring, het leren gebruiken van diagnoseapparatuur, … behoort ook tot je opleiding.
Daarnaast leer je ook over het chassis, de motoren, arbeidsveiligheid en auto-elektriciteit.

7 Modules

De opleiding Carrosseriehersteller bestaat uit 7 modules:

Bewerking ondergrond carrosserie
Demontage/montage carrosserie
Grondlagen carrosserie
Hechtings- en laklagen carrosserie
Plaatwerk carrosserie
Spuitklaar maken carrosserie
Voorbereiding carrosseriewerken

Algemene vakken

In de algemene vakken krijg je dezelfde leerstof dan wat vanaf het 3e jaar tot en met het 6e jaar in het voltijds beroepsonderwijs gegeven wordt. Ook krijg je het vak Engels.

Daarnaast kan je deelnemen aan projecten als mini-onderneming, eventbureau en meer!

Iets voor jou?

Linoleum Cleaning With A Steam Mop

Je werkt nauwgezet

behangen

Je bent klantvriendelijk

Behangwerken 144545051

je hebt oog voor detail

how to paint a wall

je werkt graag met je handen

Hoe oud moet je zijn?

Je kan de opleiding volgen vanaf 15 jaar tot je 25 jaar oud bent.

Als je 15 jaar bent moet je minstens de eerste 2 jaren van het voltijds onderwijs hebben gevolgd.

Ben je ouder dan 18 dan moet je in aanmerking komen voor een betaalde job. Je moet dus fysiek in orde zijn en je moet de toestemming hebben om in België te werken.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons via deze website of via de telefoon.

Hoe lang duurt de opleiding?

Een opleiding carrosserie duurt gemiddeld twee tot vijf jaar.
Je start in de module demonteur.

Met een certificaat van carrossier ben je zeker van een job.
Als je je wil specialiseren dan kan je je verder bekwamen als verfspuiter.

Carrossiers zijn vakmannen en zoals elk STEM-beroep erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

Welke voorkennis moet je hebben?

Voor de opleiding carrosserie moet je geen speciale voorkennis hebben.
Als je twijfelt of de opleiding wel iets voor jou is, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Je kan altijd een kijkje komen nemen!

Wat nadien?

Na het afronden van de opleiding carrosseriehersteller en verfspuiter aan de Spectrumschool, ontvouwden zich diverse veelbelovende loopbaantrajecten. De verworven technische vaardigheden werden verfijnd en de intrinsieke passie voor het vakgebied kreeg verdieping door een grondige behandeling van alle aspecten binnen het proces, variërend van het herstellen van deuken en krassen tot het nauwkeurig aanbrengen van de vereiste verflaag.

Een opvallend kenmerk van de Spectrumschool is de benadrukking van duaal leren, waarbij de opleiding niet alleen theoretische kennis verrijkte maar tevens praktische ervaring bood in een realistische werkomgeving. Het voordeel van duaal leren bij de Spectrumschool werd geïllustreerd door de directe toepassing van verworven vaardigheden tijdens stages en op de werkvloer, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan mijn professionele ontwikkeling.

Het benadrukte aspect van duaal leren aan de Spectrumschool wordt positief gewaardeerd door werkgevers, en de opgedane expertise tijdens dit duale traject heeft mijn succesvolle toetreding tot de arbeidsmarkt vergemakkelijkt.

De opleiding aan de Spectrumschool heeft een solide basis gelegd voor een bloeiende carrière als carrosseriehersteller en verfspuiter, waarbij het duale leertraject een substantiële meerwaarde vormde. De school, met haar uitgebreide netwerk van samenwerkingen in de automotive industrie, bood waardevolle mogelijkheden om theoretische kennis in de praktijk te brengen. Periodiek georganiseerde stages en bedrijfsbezoeken hebben niet alleen mijn inzicht in de dagelijkse praktijk vergroot maar tevens mijn professionele netwerk uitgebreid.

Een afgestudeerde carrossier heeft verschillende carrièremogelijkheden binnen de autoreparatiesector en aanverwante gebieden. Hier zijn enkele mogelijke jobs voor afgestudeerde carrossiers:

1. **Carrossier:**
– Als carrossier ben je verantwoordelijk voor het herstellen van schade aan voertuigen. Dit omvat het repareren van de carrosserie, het vervangen van beschadigde onderdelen, en het uitvoeren van spuitwerk indien nodig.

2. **Spuiter:**
– Een afgestudeerde carrossier met specialisatie in spuitwerk kan een baan vinden als autospuiter. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van verf op voertuigen en zorgen voor een professionele afwerking.

3. **Restaurateur van Oldtimers:**
– Voor diegenen met een passie voor klassieke auto’s kan het restaureren van oldtimers een boeiende carrière zijn. Dit omvat het herstellen van vintage voertuigen naar hun oorspronkelijke staat.

4. **Schadehersteller:**
– Carrossiers kunnen zich specialiseren in het herstellen van schade aan voertuigen als gevolg van ongevallen, botsingen of weersinvloeden. Ze kunnen werken bij autogarages, carrosseriebedrijven of verzekeringsmaatschappijen.

5. **Chassisbouwer:**
– Sommige carrossiers richten zich op het herstellen en aanpassen van chassis, inclusief het rechtmaken van vervormde chassisstructuren na een ongeval.

6. **Reparatie en Onderhoud Technicus:**
– Carrossiers kunnen werk vinden als algemene reparatie- en onderhoudstechnici, waar ze verantwoordelijk zijn voor het diagnosticeren en repareren van verschillende voertuigproblemen.

7. **Bedrijfswagenhersteller:**
– Er is vraag naar carrossiers die gespecialiseerd zijn in het herstellen en onderhouden van bedrijfsvoertuigen, zoals bestelwagens en vrachtwagens.

8. **Productiecarrossier:**
– In sommige gevallen kunnen afgestudeerde carrossiers betrokken zijn bij de productie van nieuwe voertuigen, waarbij ze werken aan het assembleren en afwerken van carrosserieonderdelen.

9. **Verkoop van Auto-onderdelen:**
– Afgestudeerde carrossiers met uitgebreide kennis van auto-onderdelen en accessoires kunnen ook werk vinden in de verkoop van auto-onderdelen bij autodealers of gespecialiseerde winkels.

Het specifieke carrièrepad kan afhangen van individuele interesses, specialisaties tijdens de opleiding en persoonlijke voorkeuren. Het is altijd nuttig om na te gaan welke specialisaties en vaardigheden in de autosector in de regio waar je wilt werken, het meest gevraagd zijn.

Contacteer ons voor meer informatie

Als je in leren en werken een diploma behaalt dan krijg je een diploma van het secundair onderwijs. Wij volgen het leerplan van het BSO - beroeps secundair onderwijs-.

Met dit diploma kan je verder studeren. Denk er wel aan dat verder studeren niet het eerste doel is van een beroepsopleiding. Het doel van een beroepsopleiding is om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We besteden dus veel aandacht aan competenties die je nodig hebt om te kunnen gaan werken.
Mocht je van plan zijn om verder te gaan studeren, bespreek dit dan zeker met je PAV-leerkrachten. Zij kunnen je adviseren of dit zinvol is. Ze kunnen ook inschatten of je kans maakt om te slagen. Maar vooral ... zij kunnen je tips geven en begeleiden in je plannen om verder te studeren.

Je kan je in carrosserie ook altijd verbeteren door een vervolgopleiding bij EDUCAM.

Op de Spectrum School leer je niet alleen uit boeken, maar ga je ook echt aan de slag in de autowereld. Hierbij is het belangrijk dat je niet alleen begrijpt hoe dingen werken, maar dat je het ook zelf kan doen. Door samen te werken met bedrijven uit de autosector, leer je niet alleen de theorie, maar zie je ook hoe het er echt aan toegaat in de praktijk.

Het mooie aan leren en werken op de Spectrum School is dat je niet alleen kennis opdoet, maar deze ook gelijk kan gebruiken op de werkvloer. Dat betekent dat je niet alleen leert hoe je iets moet doen, maar het ook echt kan laten zien. Hierdoor word je niet alleen een betere autotechnicus, maar maak je jezelf ook aantrekkelijk voor werkgevers.

Wat ook fijn is, is dat bedrijven in de autosector veel waarde hechten aan bijscholing en jezelf blijven ontwikkelen. Dat betekent dat ook nadat je klaar bent met de school, je nog steeds kan leren en groeien in je vak. Werkgevers zien graag dat je niet stil blijft staan, maar dat je jezelf blijft verbeteren.

Dus, als je de Opleiding Carrosserie bij de Spectrum School volgt, leer je niet alleen een vak, maar ben je ook klaar voor de toekomst. Je leert niet alleen werken, maar ook blijven groeien in wat je doet. Kortom, het is een geweldige kans om niet alleen te leren, maar ook te werken én jezelf te blijven ontwikkelen in de wereld van auto’s en carrosserie.

Meer info

Leren en werken ken je ook onder de naam duaal leren.

Je leert een vak of beroep door werken en leren te combineren.
Zo ga je twee dagen per week naar school en ga je drie dagen werken.
Je krijgt vier keer per jaar een rapport met je resultaten van zowel je prestaties op school als op het werk.

In de vakopleiding leer je een beroep en kan je een certificaat van beroepskwalificatie behalen.

Daarnaast volg je ook één dag per week algemene vakken volgens het leerplan van het beroepsonderwijs. In de algemene vakken kan je een tweede graad, een derde graad of en je diploma secundair onderwijs behalen.

Leren en werken is een uniek systeem.
We werken zonder punten. Je wordt enkel beoordeeld op wat je kan.
Je resultaten in de algemene vakken (PAV) hebben geen invloed op je resultaten in de praktijkvakken.

We werken modulair zodat je ook tijdens het jaar kan afstuderen. Als je alle competenties hebt bereikt in PAV dan behaal je je graad of diploma.

Je kan dus ook niet "blijven zitten" en je studeert op je eigen tempo.

Wil je graag wat meer info? Contacteer ons dan via het formulier of via de telefoon.

Wat kost de opleiding?

We streven er naar om onze opleidingen zo goedkoop mogelijk te houden.

Je betaalt een vast schoolgeld per jaar. (Dat bedrag wordt verminderd als je na 1 maart inschrijft).
Bijkomend betaal je enkel voor wat je verbruikt, voor je werkpak en voor je uitstappen.

De kosten per opleiding verschillen sterk.
De goedkoopste opleiding kost 185€ per jaar; de duurste 350€.

Hoe kan je betalen?

Je kan cash betalen bij de administratie; je kan het bedrag overschrijven en je kan met de bankkaart betalen.
Je hoeft het schoolgeld niet in één keer te betalen. Vier keer per jaar ontvang je een schoolrekening.

Wat moet je betalen bij inschrijving?

Bij de inschrijving rekenen we een voorschot van 50 euro.
Als je dat niet in één keer kan betalen dan kan je dat ook gespreid betalen.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

wil je inschrijven