knopschrijfjenuin 200x106 - Automechanica

AUTOMECHANICA

baby you can drive my car

Spectrumschool > Onze opleidingen > Auto > Automechanica
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de voltijdse BSO-opleiding Automechanica leer je zelfstandig aan personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens, etc. werken. Het is een zeer praktische opleiding met eerder weinig algemene vakken. Je leert de juiste diagnoses stellen bij defecten, auto’s onderhouden en herstellingen uitvoeren volgens de regels van de kunst. Dit in combinatie met stages.

In de 2e graad Automechanica leer je een (brom)fiets (de)monteren, remmen vervangen, etc.  Je leert de elektrische installatie van de bromfiets kennen en het voertuig onderhouden. De verschillende onderdelen van de auto worden besproken en de activiteiten die je leerde toepassen op de bromfiets, pas je nu toe op de auto. Je leert plaatbewerkingen en carrosserieonderdelen (de)monteren en bewerken: scheuren herstellen, uitdeuken, onderdelen vervangen …

In de 3e graad Automechanica maak je uitgebreid kennis met de verschillende onderdelen en de werking van de auto. Hierbij komen zowel mechanica als elektrische voorzieningen aan bod. Ook de motoren, het rollend gedeelte, het chassis, de verschillende brandstofsystemen en de carrosserie staan op het programma. Je leert via computer eenvoudige rekenwerkbladen gebruiken voor de berekening van de kostprijs en hierover praten met de klant.
Je leert tijdens je werkzaamheden rekening houden met de veiligheidsvoorzieningen voor een automecanicien en de voorschriften op het vlak van gezondheid, hygiëne, milieu en ergonomie.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft ook van de reëele werksituatie in een garage.

Iets voor jou?

IMG 0288 - Automechanica

Je bent handig

Automechanica wieldop Spectrumschool - Automechanica

Je bent klantvriendelijk

Automechanica dashboad - Automechanica

Je bent zelfstandig

Voor wie?

Sleutel je graag aan auto’s, bromfietsenen fietsen? Hou je van mooie auto’s? Ben je bereid om te leren vanuit de praktijk en ben je niet vies van fysieke arbeid?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Automechanica, al is basiskennis van mechanica zeker een pluspunt. Wel verwachten we dat je leergierig bent en je een brede interesse hebt voor mechaniek en auto’s. Je krijgt weinig algemene vakken maar onderschat het technisch gedeelte van de opleiding niet. Moderne voertuigen zitten immers vol met technische snufjes en nieuwe technologieën.

Wat nadien?

Na de 3e graad Automechanica behaal je het getuigschrift van het Secundair Onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Op onze school kan je je binnen het studiegebied Auto specialiseren in Auto-Elektriciteit. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs en Bedrijfsbeheer ben je een volwaardig automecanicien en kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten.

Meer info

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).

Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.

Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Son 198x300 - Automechanica

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

knopschrijfjenuin 200x106 - Automechanica