Spectrumschool > Onze opleidingen > Auto > AUTO – ELEKTRICITEIT
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de voltijdse opleiding Auto-Elektriciteit (arbeidsmarktfinaliteit) leer je zelfstandig aan personenwagens, bestelwagens, etc. werken. Het is een zeer praktische opleiding. Je leert de juiste diagnoses stellen bij defecten, auto’s onderhouden en herstellingen uitvoeren volgens de regels van de kunst. Dit in combinatie met stages.

In de 2e graad Auto-Elektriciteit spitst zich toe op de elektrische processen van een wagen en het onderhoud van motorische voertuigen. Een deel van de opleiding bestaat uit residentiële elektriciteit. Hier leer je de basis van huishoudelijke elektrische installaties en de regelgeving eromtrent. Een ander deel is toegespitst op Auto-Elektriciteit. Je leert op een theoretisch en praktische manier hoe de elektrische processen van een wagen tot stand komen. Een derde component is Auto-Mechanica. Je bestudeert de mechanische processen leert motorische voertuigen onderhouden.

In de 3e graad Auto-Elektriciteit maak je uitgebreid kennis met de verschillende onderdelen en de werking van de auto. Hierbij komen zowel mechanica als elektrische voorzieningen aan bod. Ook de motoren, het rollend gedeelte, het chassis, de verschillende brandstofsystemen en de carrosserie staan op het programma. Je leert via computer eenvoudige rekenwerkbladen gebruiken voor de berekening van de kostprijs en hierover praten met de klant.
Je leert tijdens je werkzaamheden rekening houden met de veiligheidsvoorzieningen voor een automecanicien en de voorschriften op het vlak van gezondheid, hygiëne, milieu en ergonomie.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft ook van de reëele werksituatie in een garage.

Iets voor jou?

IMG 0288

Je bent handig

Automechanica wieldop Spectrumschool

Je bent klantvriendelijk

Automechanica dashboad

Je bent zelfstandig

Voor wie?

Sleutel je graag aan auto’s, bromfietsenen fietsen? Hou je van mooie auto’s? Ben je bereid om te leren vanuit de praktijk en ben je niet vies van fysieke arbeid?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Auto-Elektriciteit, al is basiskennis van Elektriciteit zeker een pluspunt. Wel verwachten we dat je leergierig bent en je een brede interesse hebt voor mechaniek en auto’s. Je krijgt weinig algemene vakken maar onderschat het technisch gedeelte van de opleiding niet. Moderne voertuigen zitten immers vol met technische snufjes en nieuwe technologieën.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer

Wat nadien?

Na de 3e graad Automechanica behaal je het getuigschrift van het Secundair Onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Op onze school kan je je binnen het studiegebied Auto specialiseren in Auto-Elektriciteit. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs en Bedrijfsbeheer ben je een volwaardig automecanicien en kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten.

Meer info

Lessentabel auto-elektriciteit

VAKAANTAL LESUREN 2° GRAADAANTAL LESUREN 2° GRAADAANTAL LESUREN 7° JAAR
Project algemene vakken647
Toegepaste algemene vakken wetenschappen2
Engels222
Lichamelijke opvoeding222
Levensbeschouwelijk vak222
Leren+ algemene vorming1
Automechanica5
Auto Elektriciteit3
Leren+ specifieke vorming2
Mechanica2
Residentiële elektriciteit8
Automechanica2112
STAGE3 Weken8 Weken
totaal353125
Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).

Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.

Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

Jou Inhoud Komt Hier

De Excellente Opleiding Automechanica aan Spectrumschool

Automechanica is een essentiële discipline in de moderne wereld, waarbij kennis van mechanica en elektronica wordt gecombineerd om auto’s te onderhouden en repareren. Spectrumschool biedt een uitstekende opleiding automechanica aan, die studenten voorbereidt op een boeiende carrière in de auto-industrie. In deze tekst zullen we de diverse aspecten van deze opleiding verkennen, van het curriculum tot de praktijkervaring die studenten opdoen.

Het Belang van Automechanica in het Secundair Onderwijs

In een tijdperk waarin auto’s een integraal onderdeel zijn van ons dagelijks leven, is een goed begrip van automechanica van onschatbare waarde. Deze kennis stelt individuen in staat om niet alleen hun eigen voertuigen te onderhouden, maar ook om te werken in een industrie die voortdurend evolueert en groeit. Spectrumschool erkent dit belang en biedt daarom een uitgebreid curriculum aan dat studenten voorbereidt op de uitdagingen van de moderne autowereld.

Het Curriculum van de Automechanica Opleiding aan Spectrumschool

De automechanica opleiding aan Spectrumschool omvat een breed scala aan onderwerpen die studenten een solide basis bieden in zowel mechanica als elektronica. Van motoronderhoud tot diagnose van elektronische systemen, het curriculum is zorgvuldig ontworpen om studenten een diepgaand begrip te geven van alle aspecten van voertuigonderhoud en -reparatie. Door middel van zowel theoretische lessen als praktische oefeningen leren studenten de vaardigheden die nodig zijn om te slagen in dit veeleisende vakgebied.

Praktijkgerichte Benadering van Onderwijs

Een van de meest opvallende kenmerken van de automechanica opleiding aan Spectrumschool is de praktijkgerichte benadering van onderwijs. Studenten hebben toegang tot goed uitgeruste werkplaatsen waar ze onder begeleiding van ervaren docenten kunnen werken aan echte voertuigen. Deze hands-on ervaring is van onschatbare waarde, omdat het studenten in staat stelt om hun vaardigheden te ontwikkelen en vertrouwen op te bouwen in hun capaciteiten.

Docenten met Industriële Ervaring

Bij Spectrumschool worden studenten begeleid door docenten met uitgebreide ervaring in de automechanica-industrie. Deze docenten brengen niet alleen theoretische kennis over, maar delen ook hun praktische inzichten en expertise met de studenten. Dit zorgt voor een stimulerende leeromgeving waarin studenten worden aangemoedigd om vragen te stellen, problemen op te lossen en te groeien als toekomstige professionals in het vakgebied.

Mogelijkheden voor Loopbaanontwikkeling

Na het afronden van de automechanica opleiding aan Spectrumschool hebben studenten een breed scala aan loopbaanmogelijkheden tot hun beschikking. Of het nu gaat om het werken in een autogarage, een carrière in de motorsportindustrie of het nastreven van verdere studies in autotechniek, de opleiding biedt een solide basis voor succes. Bovendien heeft Spectrumschool een uitgebreid netwerk van industriële partnerschappen, wat studenten waardevolle kansen biedt voor stages en werkervaring.

Toewijding aan Excellentie en Innovatie

Spectrumschool streeft voortdurend naar excellentie en innovatie in haar automechanica opleiding. Door voortdurend de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in de auto-industrie te integreren in het curriculum, blijft de school vooroplopen in het leveren van hoogwaardig onderwijs dat voldoet aan de eisen van de moderne wereld. Deze toewijding aan excellentie zorgt ervoor dat afgestudeerden van Spectrumschool goed voorbereid zijn op de uitdagingen die hen te wachten staan in hun professionele carrière.

Conclusie

De automechanica opleiding aan Spectrumschool biedt studenten een uitstekende kans om een ​​boeiende carrière na te streven in een dynamische en groeiende industrie. Met een uitgebreid curriculum, praktijkgericht onderwijs en toegewijde docenten, biedt de school een stimulerende leeromgeving waarin studenten hun passie voor autotechniek kunnen ontwikkelen en uitbreiden. Als je op zoek bent naar een opleiding die de deuren opent naar tal van spannende carrièremogelijkheden, dan is automechanica aan Spectrumschool de perfecte keuze.