knopschrijfjenuin 200x106 - Onderhoudsmechanicien Auto Duaal

Onderhoudsmechanicien

Personen en lichte bedrijfsvoertuigen (duaal)

Spectrumschool > Onze opleidingen > Duaal Leren > Onderhoudsmechanicien Auto Duaal
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de BSO-opleiding Onderhoudsmechanica Auto Duaal leer je zelfstandig aan personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens, enz. werken. Je leert de juiste diagnoses stellen bij defecten, auto’s onderhouden en herstellingen uitvoeren volgens de regels van de kunst.

Met Duaal Leren combineer je het beste uit 2 werelden:  leren op school en leren op de werkplek. Je brengt 3 dagen door op de werkvloer.  Algemene vakken en de bij je opleiding aanvullende theoretische en praktische kennis leer je op school.

Het standaardtraject voor de opleiding ‘Onderhoudsmechanica Auto Duaal’ bestaat uit volgende clusters:

  • Algemene vorming
  • Periodiek onderhoud en sneldienst
  • Klaarmaken van het voertuig voor technische keuring en aflevering

Gedetailleerde info over dit standaardtraject (364 kb, .pdf)

Je gaat 2 dagen naar school voor je algemene vakken en praktische kennis die bij je opleiding hoort. De overige 3 dagen ga je werken. Je houdt je werkzaamheden bij in je logboek. Jouw praktijkleerkracht bekijkt samen met jou je vorderingen, dit in nauw overleg met de mentor op de werkvloer.

Deze opleiding start vanaf het 5e jaar.

In de opleiding onderhoudsmechanica auto duaal leer je een hoe je een voertuig moet controleren, hoe je herstellingen en vervangingen kan uitvoeren in het kader van onderhoud. We besteden ook aandacht aan interventies in een garage waar men werkt volgens het ‘klaar terwijl u wacht principe’. Je leert werken volgens de veiligheidsvoorschriften en de regelgeving met als doel de voertuigen rijklaar te maken. Naast auto’s werken we ook aan lichte bedrijfsvoertuigen. (Camionette).

Duaal leren

Waarom kiezen voor duaal leren?

  • Je leert in een echte werkomgeving
  • Je verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt
  • Je bent mee met de nieuwste tools en technologieën
  • Al doende leren verhoogt je motivatie.
  • Je oefent ‘soft skills’ die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt, zoals samenwerken, initiatief nemen, op tijd komen, …

> Alle info over duaal leren

duaal leren spectrumschool deurne antwerpen 300x108 - Onderhoudsmechanicien Auto Duaal

Iets voor jou?

IMG 0288 - Onderhoudsmechanicien Auto Duaal

Je bent handig

Automechanica wieldop Spectrumschool - Onderhoudsmechanicien Auto Duaal

Je bent klantvriendelijk

Automechanica dashboad - Onderhoudsmechanicien Auto Duaal

Je bent zelfstandig

Voor wie?

Sleutel je graag aan auto’s, bromfietsenen fietsen? Hou je van mooie auto’s? Ben je bereid om te leren vanuit de praktijk en ben je niet vies van fysieke arbeid? Wil je graag leren combineren met werken?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat heb je nodig om te kunnen starten?

Om te starten in Onderhoudsmechanica Auto Duaal moet je houder zijn van een getuigschrift van de 2e graad van het secundair onderwijs, of een gunstige beslissing van de klassenraad.
Niemand kan in een duale opleiding (met werkplekcomponent) stappen zolang hij voltijds leerplichtig is, omdat het wettelijk onmogelijk is voor een voltijds leerplichtige om toe te treden tot de arbeidsmarkt. Je bent voltijds leerplichtig tot je 16 jaar. Als je 15 jaar bent, moet minstens de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs hebt gevolgd.

Wat nadien?

Na de opleiding Onderhoudsmechanica Auto Duaal behaal je het getuigschrift van het secundair onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Op onze school kan je je binnen het studiegebied Auto specialiseren in Auto-Elektriciteit. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs ben je een volwaardig elektricien en kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten.

Momenteel bouwen we de opleiding Onderhoudsmechanica Auto verder uit. Je kan instappen in het 5e jaar. Vanaf schooljaar 2019-2020 zal er een 6e jaar bijkomen waarna je kan doorstromen naar een 7e specialisatiejaar.

Meer info

Raadpleeg hier de lessentabellen van de BSO-opleiding Onderhoudsmechanica Auto Duaal:

Momenteel bouwen we de opleiding Onderhoudsmechanica Auto verder uit. Je kan instappen in het 5e jaar. Vanaf schooljaar 2019-2020 zal er een 6e jaar bijkomen waarna je kan doorstromen naar een 7e specialisatiejaar.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).

Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.

Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Son 198x300 - Onderhoudsmechanicien Auto Duaal

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

knopschrijfjenuin 200x106 - Onderhoudsmechanicien Auto Duaal