Spectrumschool > Onze opleidingen > Bouw & Hout > Hout
Een opleiding Leren+Bekwamen (BSO) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de voltijdse BSO-opleiding Hout verwerf je kennis en praktijkervaring op vlak van binnen- en buitenschrijnwerkerij, meubelmakerij en interieurinrichting. Dit in combinatie met stages. Het is een zeer praktische opleiding met eerder weinig algemene vakken. Je gaat vooral projectmatig aan de slag.

In de 2e graad Hout leer je werken met machines uit de schrijnwerkerij en de meubelmakerij (schaaf- en freesmachines, cirkelzaag,…). Je leert verschillende houtsoorten en materialen kennen en gebruiken. Je leert basisconstructies van schrijn- en timmerwerk en eenvoudig klein meubilair voorbereiden, monteren en maken. Er gaat ook veel aandacht naar het naleven van veiligheidsvoorschriften.

In de 3e graad Hout verwerf je zowel op vlak van de meubelmakerij als binnen- en buitenschrijnwerkerij kennis en praktijkervaring. In ons atelier leer je alle fasen van ‘opdracht tot realisatie’ uitvoeren: van planning, schetsen, over prijsberekening tot opmeten en het maken en afwerken van het product. Je leert houtbewerkende machines bedienen en onderhouden.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft van de reëele werksituatie in een houtbewerkingsbedrijf. Je kan je zo verder bekwamen in het zelfstandig werken en steeds handiger worden in het werken met machines.

Iets voor jou?

LB bso hout SAM 0628 - Hout

Je bent handig

LB bso hout SAM 0550 - Hout

Je werkt nauwkeurig

LB bso hout SAM 0545 - Hout

Je hebt oog voor detail

Voor wie?

Werk je graag met je handen en met natuurlijke materialen? Heb je gevoel voor finesse? Zie je jezelf meubels maken, parket leggen, trappen maken en installeren, etc.?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Hout, maar het is aan te raden om vanaf de 2e graad te starten. We verwachten dat je leergierig en nauwkeurig bent en je opstelt als een echte vakman. Gezien de machines waarmee je in deze opleiding werkt is oog voor veiligheid heel belangrijk. Hou er rekening mee dat een houtopleiding misschien geen goed idee is wanneer je allergisch bent voor stof, bepaalde houtsoorten en/of verwerkingsproducten.
De eerste graad Nijverheid is een ideale vooropleiding.

Wat nadien?

Na de 3e graad Hout behaal je het getuigschrift van het Secundair Onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Op onze school kan je je binnen het studiegebied Hout specialiseren in Interieurinrichting. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs ben je een volwaardige schrijnwerker en kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten.

Meer info

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).

Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.

Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Son 198x300 - Hout

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

knopschrijfjenuin 200x106 - Hout