wil je inschrijven

Hulpkelner

Wij presenteren het op een blaadje

Wat leer je?

Kelner

Je bedient de klanten aan tafel. Je serveert gerechten en je vertelt hen wat de kok heeft bereid. Een kelner kan ook achter de bar werken en kent alles van dranken. Je leert hoe je de tafel dekt en je zorgt voor een feestelijke stemming in het restaurant. Wij bieden de opleiding kelner aan in een duaal traject. Duaal leren betekent dat je je vak leer op school én op de werkvloer. Je wordt voor je werkdagen ook betaald.

Algemene vakken

In de algemene vakken krijg je dezelfde leerstof dan wat vanaf het 3e jaar tot en met het 6e jaar in het voltijds beroepsonderwijs gegeven wordt. Ook krijg je het vak Engels.

Daarnaast kan je deelnemen aan projecten als mini-onderneming, eventbureau en meer!

Bedrijfsbeheer

Als je een eigen zaak wil starten heb je een attest bedrijfsbeheer nodig.
Wij bieden de mogelijkheid om tijdens je opleiding dit attest te behalen. Deze cursus duurt een jaar en wordt gegeven in de vorm van een studentenbedrijf.

Samen met anderen probeer je je studentenbedrijf winstgevend te maken en leer je alle trucs van kopen en verkopen. Zo weet je op het einde van het traject met zekerheid of ondernemen iets voor jou is en heb je een stevige bagage om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Iets voor jou?

Hoe oud moet je zijn?

Je kan de opleiding volgen vanaf 15 jaar tot je 25 jaar oud bent.

Als je 15 jaar bent moet je minstens de eerste 2 jaren van het voltijds onderwijs hebben gevolgd.

Ben je ouder dan 18 dan moet je in aanmerking komen voor een betaalde job. Je moet dus fysiek in orde zijn en je moet de toestemming hebben om in België te werken.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons via deze website of via de telefoon.

Hoe lang duurt de opleiding?

Een opleiding Kelner duurt gemiddeld twee tot vijf jaar.
Je start in de module hulpkelner.

Met een certificaat van hulpkelner ben je al zeker van een job.
Als je je wil specialiseren dan kan je je verder bekwamen als KELNER – GARCON.

Kelners zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

Welke voorkennis moet je hebben?

Voor de opleiding (Hulp)kelner moet je geen speciale voorkennis hebben.
Als je twijfelt of de opleiding wel iets voor jou is, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Je kan altijd een kijkje komen nemen!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer

Wat nadien?

Je werkt in de HORECA. Dat is werk met wisselende uren. Vaak werk je ’s avonds. Je kan ook terecht in café’s en in restaurants.

KELNERS zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Je hebt dus zeer veel kans om een job te vinden. Als je goed presteert tijdens je opleiding kan je misschien wel vast op je werkplek blijven.

Een kelner werkt late uren en werkt vaak veel uren. Je bent dus ook goed betaald. Bovendien krijg je vaak fooien (tips) van tevreden klanten.

Als je in leren en werken een diploma behaalt dan krijg je een diploma van het secundair onderwijs. Wij volgen het leerplan van het BSO - beroeps secundair onderwijs-.

Met dit diploma kan je verder studeren. Denk er wel aan dat verder studeren niet het eerste doel is van een beroepsopleiding. Het doel van een beroepsopleiding is om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We besteden dus veel aandacht aan competenties die je nodig hebt om te kunnen gaan werken.
Mocht je van plan zijn om verder te gaan studeren, bespreek dit dan zeker met je PAV-leerkrachten. Zij kunnen je adviseren of dit zinvol is. Ze kunnen ook inschatten of je kans maakt om te slagen. Maar vooral ... zij kunnen je tips geven en begeleiden in je plannen om verder te studeren.

De Opleiding Kelner en Hulpkelner in het Secundair Onderwijs: Een Weg naar Succes

Inleiding

Het aanleren van essentiële vaardigheden in de horeca begint vaak al op jonge leeftijd. Een van de meest prominente opleidingen in het secundair onderwijs die jongeren voorbereidt op een carrière in de horeca is die van kelner en hulpkelner. In deze tekst zullen we dieper ingaan op deze opleiding, met speciale aandacht voor de mogelijkheden die het biedt aan studenten en de aantrekkelijke jobkansen die zich na het behalen van het diploma voordoen.

De Spectrumschool: Een toonaangevende onderwijsinstelling in horeca-opleidingen

In het hart van ons verhaal staat de Spectrumschool, een gerenommeerde onderwijsinstelling die bekend staat om haar hoogwaardige opleidingen in de horecasector. Met een sterke focus op praktijkgericht leren en individuele begeleiding, biedt de Spectrumschool een ideale omgeving voor studenten die hun vaardigheden willen ontwikkelen en uitblinken als toekomstige kelners en hulpkelners.

Het Belang van de Opleiding Kelner en Hulpkelner

De opleiding kelner en hulpkelner vormt een cruciale stap voor jongeren die een carrière in de horeca ambiëren. Door middel van een uitgebalanceerd curriculum leren studenten niet alleen de basisprincipes van het bedienen en serveren, maar ook belangrijke aspecten zoals klantenservice, teamwork en efficiëntie.

Curriculum en Praktijkervaring bij de Spectrumschool

Bij de Spectrumschool omvat het curriculum van de opleiding kelner en hulpkelner een combinatie van theoretische kennis en praktische training. Studenten krijgen de kans om onder begeleiding van ervaren docenten hun vaardigheden te ontwikkelen in echte horecasituaties, zoals het bedienen van gasten, het opnemen van bestellingen en het serveren van gerechten.

Individuele Ondersteuning en Mentorschap

Een van de kenmerken die de Spectrumschool onderscheidt, is de nadruk op individuele ondersteuning en mentorschap. Elke student wordt begeleid door een toegewijde mentor die hen helpt bij hun academische en professionele groei. Dit persoonlijke contact draagt bij aan een positieve leerervaring en bereidt studenten voor op een succesvolle loopbaan in de horeca.

Stage en Praktijkplaatsen: De Brug naar de Werkwereld

Een integraal onderdeel van de opleiding kelner en hulpkelner aan de Spectrumschool is de stageperiode. Tijdens deze stages krijgen studenten de kans om hun vaardigheden in de praktijk te brengen en waardevolle ervaring op te doen in echte horecaomgevingen. Dankzij de sterke banden van de Spectrumschool met lokale restaurants, hotels en andere horecagelegenheden, hebben studenten toegang tot een breed scala aan stageplaatsen.

Jobkansen in de Horecasector: Een Rijkdom aan Mogelijkheden

Na het succesvol afronden van de opleiding kelner en hulpkelner aan de Spectrumschool, staan afgestudeerden een wereld van jobkansen te wachten. De horecasector biedt een breed scala aan mogelijkheden, variërend van werken in chique restaurants en luxe hotels tot cruise- en evenementenorganisaties. Met de juiste vaardigheden en een diploma van de Spectrumschool op zak, zijn de jobkansen vrijwel eindeloos.

Carrièremogelijkheden en Loopbaanpaden

Een carrière als kelner of hulpkelner kan het begin zijn van een veelbelovende loopbaan in de horeca. Afgestudeerden van de Spectrumschool hebben de mogelijkheid om door te groeien naar leidinggevende posities, zoals restaurantmanager of sommelier, of zich te specialiseren in specifieke aspecten van de horeca, zoals wijn- en drankenkennis of gastvrijheidsmanagement. Met de juiste motivatie en toewijding kunnen de carrièremogelijkheden grenzeloos zijn.

Het Succesverhaal van afgestudeerden van de Spectrumschool

Het succes van de opleiding kelner en hulpkelner aan de Spectrumschool wordt weerspiegeld in de prestaties van haar alumni. Velen van hen hebben indrukwekkende carrières opgebouwd in gerenommeerde horecagelegenheden over de hele wereld. Hun verhalen dienen als inspiratiebron voor toekomstige generaties studenten die streven naar succes in de horecasector.

Conclusie: Een Veelbelovende Toekomst in de Horeca

De opleiding kelner en hulpkelner aan de Spectrumschool biedt jongeren niet alleen de kans om essentiële vaardigheden te ontwikkelen voor een carrière in de horeca, maar opent ook de deur naar een wereld van jobkansen en mogelijkheden. Met een uitgebalanceerd curriculum, praktijkgerichte training en individuele ondersteuning, legt de Spectrumschool de basis voor een succesvolle en lonende loopbaan in een van ’s werelds meest dynamische en boeiende industrieën.

Meer info

De kelner organiseert de zaal en geeft instructies aan de zaalmedewerkers en de hulpkelner.  

Hij begeleidt klanten, geeft menu- en drankenadvies en handelt de betaling af. De kelner beheert de voorraad, plaatst bestellingen en berekent de kostprijs.

Deze opleiding kelner omvat meerdere modules

  • Module Initiatie bar en bediening: je leert werken volgens de regels van voedselveiligheid, de bar klaarzetten, machines voor het bereiden van warme dranken bedienen, …
  • Module Bediening: je leert de voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place), de zaal decoreren, tafels dekken, omgang met de klanten, menukaarten presenteren en toelichten, bestellingen opnemen, …
  • Module Zaal- en tafelschikking: je leert de zaal- en tafelschikking uitvoeren zoals tafels en stoelen volgens plan klaarzetten, tafellinnen en servetten verzorgen, …
  • We organiseren de leerstof in verschillende modules. Elke module is een afgerond deel van een opleiding.
  • Elke module kan starten op elk ogenblik van het schooljaar.
  • Elke module kan je spreiden over 1 of meerdere schooljaren.
  • Sommige modules zijn onafhankelijk van elkaar, andere modules neem je in een vaste volgorde.

De opleiding kelner is modulaire opleiding

De opleiding kelner is modulair. Als je tussentijds slaagt voor een module krijg je meteen  een deelcertificaat. Tijdens je opleiding, dus ook tijdens het schooljaar krijg jee overzicht van elk afgewerkt leerpakket in de opleiding kok.

Als je geslaagd bent in alle modules van je opleiding kelner krijg je het certificaat van de beroepsopleiding. Dit kan op elk moment van het schooljaar. De bedrijfswereld erkent dit certificaat.

Leren en werken ken je ook onder de naam duaal leren.

Je leert een vak of beroep door werken en leren te combineren.
Zo ga je twee dagen per week naar school en ga je drie dagen werken.
Je krijgt vier keer per jaar een rapport met je resultaten van zowel je prestaties op school als op het werk.

In de vakopleiding leer je een beroep en kan je een certificaat van beroepskwalificatie behalen.

Daarnaast volg je ook één dag per week algemene vakken volgens het leerplan van het beroepsonderwijs. In de algemene vakken kan je een tweede graad, een derde graad of en je diploma secundair onderwijs behalen.

Leren en werken is een uniek systeem.
We werken zonder punten. Je wordt enkel beoordeeld op wat je kan.
Je resultaten in de algemene vakken (PAV) hebben geen invloed op je resultaten in de praktijkvakken.

We werken modulair zodat je ook tijdens het jaar kan afstuderen. Als je alle competenties hebt bereikt in PAV dan behaal je je graad of diploma.

Je kan dus ook niet "blijven zitten" en je studeert op je eigen tempo.

Wil je graag wat meer info? Contacteer ons dan via het formulier of via de telefoon.

Wat kost de opleiding?

We streven er naar om onze opleidingen zo goedkoop mogelijk te houden.

Je betaalt een vast schoolgeld per jaar. (Dat bedrag wordt verminderd als je na 1 maart inschrijft).
Bijkomend betaal je enkel voor wat je verbruikt, voor je werkpak en voor je uitstappen.

De kosten per opleiding verschillen sterk.
De goedkoopste opleiding kost 185€ per jaar; de duurste 350€.

Hoe kan je betalen?

Je kan cash betalen bij de administratie; je kan het bedrag overschrijven en je kan met de bankkaart betalen.
Je hoeft het schoolgeld niet in één keer te betalen. Vier keer per jaar ontvang je een schoolrekening.

Wat moet je betalen bij inschrijving?

Bij de inschrijving rekenen we een voorschot van 50 euro.
Als je dat niet in één keer kan betalen dan kan je dat ook gespreid betalen.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

wil je inschrijven