wil je inschrijven

Winkelmedewerker 2° graad duaal

Wij verkopen geen lucht

Wat leer je?

In de opleiding Winkelmedewerker Duaal in de tweede graad leer je de basisvaardigheden van het werken in een winkel. Je combineert school met praktijkervaring door drie dagen per week op de werkvloer te staan en de overige dagen theorielessen te volgen. Je leert klanten te adviseren, kassawerkzaamheden uit te voeren en de winkelvoorraad te beheren. Deze praktijkgerichte opleiding geeft je een goede voorbereiding op een carrière in de detailhandel en helpt je waardevolle werkervaring op te doen die je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Algemene vakken

In de algemene vakken krijg je dezelfde leerstof dan wat vanaf het 3e jaar tot en met het 6e jaar in het voltijds beroepsonderwijs gegeven wordt. Ook krijg je het vak Engels.

Daarnaast kan je deelnemen aan projecten als mini-onderneming, eventbureau en meer!

Bedrijfsbeheer

Als je een eigen zaak wil starten heb je een attest bedrijfsbeheer nodig.
Wij bieden de mogelijkheid om tijdens je opleiding dit attest te behalen. Deze cursus duurt een jaar en wordt gegeven in de vorm van een studentenbedrijf.

Samen met anderen probeer je je studentenbedrijf winstgevend te maken en leer je alle trucs van kopen en verkopen. Zo weet je op het einde van het traject met zekerheid of ondernemen iets voor jou is en heb je een stevige bagage om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Hoe oud moet je zijn?

Je kan de opleiding volgen vanaf 15 jaar tot je 25 jaar oud bent.

Als je 15 jaar bent moet je minstens de eerste 2 jaren van het voltijds onderwijs hebben gevolgd.

Ben je ouder dan 18 dan moet je in aanmerking komen voor een betaalde job. Je moet dus fysiek in orde zijn en je moet de toestemming hebben om in België te werken.

Heb je nog vragen?

Contacteer ons via deze website of via de telefoon.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding verkoop (winkel-kassa) duurt twee tot drie jaar.

Welke voorkennis moet je hebben?

Voorkennis is niet nodig. Wel is het belangrijk dat je in de verkoop voldoende Nederlands kan spreken aangezien je voortdurend met klanten moet kunnen communiceren.

Als je twijfelt of de opleiding wel iets voor jou is, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Je kan altijd een kijkje komen nemen!

Wat na de opleiding winkelmedewerker duaal?

Als winkelbediende ben je inzetbaar binnen de diverse gebieden in de verkoopsector; bijvoorbeeld als vertegenwoordiger, technisch verkoper of baliemedewerker. Je kan gaan werken in een supermarkt, in een kledingwinkel…

Met de juiste inzet, motivatie en commercieel inzicht zijn er ook steeds doorgroeimogelijkheden binnen je job.

Contacteer ons voor meer informatie

Na de opleiding winkelbediende-verkoop, kan je nog een vervolgstudie starten in een ander centrum (bijvoorbeeld HBO5), internationale handel, marketing…

Als je in leren en werken een diploma behaalt dan krijg je een diploma van het secundair onderwijs. Wij volgen het leerplan van het BSO - beroeps secundair onderwijs-.

Met dit diploma kan je verder studeren. Denk er wel aan dat verder studeren niet het eerste doel is van een beroepsopleiding. Het doel van een beroepsopleiding is om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We besteden dus veel aandacht aan competenties die je nodig hebt om te kunnen gaan werken.
Mocht je van plan zijn om verder te gaan studeren, bespreek dit dan zeker met je PAV-leerkrachten. Zij kunnen je adviseren of dit zinvol is. Ze kunnen ook inschatten of je kans maakt om te slagen. Maar vooral ... zij kunnen je tips geven en begeleiden in je plannen om verder te studeren.

Wat is de Opleiding Winkelbediende Duaal?

De opleiding winkelbediende duaal is een unieke kans voor jongeren die hun carrière in de retail willen starten. Deze opleiding combineert werken en leren, waardoor je direct praktijkervaring opdoet in een winkel terwijl je ook les volgt op school. Dit is vooral nuttig voor zeventienjarigen die graag actief bezig zijn en niet de hele week in een klaslokaal willen doorbrengen. Bij de Spectrumschool krijg je twee dagen per week les, wat een groot voordeel is ten opzichte van opleidingen die slechts één dag per week lessen aanbieden.

De Voordelen van Twee Dagen Lessen per Week

Het volgen van twee dagen les per week op de Spectrumschool biedt een diepere en meer uitgebreide leerervaring. In deze extra tijd krijg je de kans om beter begrip te krijgen van theorieën en deze direct toe te passen in de praktijk. De extra lesdag zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om vragen te stellen, te oefenen met vakmanschap en om te leren over klantencontact, een essentieel onderdeel van de opleiding winkelbediende. Dit intensiveert je kennis en maakt je beter voorbereid op de werkvloer.

Spectrumschool: Jouw Partner in Onderwijs

Bij de Spectrumschool staat kwaliteit en persoonlijke begeleiding centraal. De school heeft een uitstekend team van docenten en mentoren die er alles aan doen om jou te laten slagen. Hier leer je niet alleen de basisvaardigheden die nodig zijn voor een baan als winkelbediende, maar ook de fijne kneepjes van het vak. De nadruk ligt op vakmanschap en het onderhouden van goede klantrelaties, vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn in de retail.

Wat Leer Je Tijdens de Opleiding?

Tijdens de opleiding winkelbediende duaal leer je alles over het reilen en zeilen van een winkel. Je krijgt inzicht in hoe je producten moet presenteren, voorraadbeheer, kassa bedieningen en klantenservice. Het belang van klantencontact kan niet genoeg benadrukt worden; het is een kernonderdeel van het werk. Goede klantenservice zorgt ervoor dat klanten terugkomen en tevreden zijn, en dit leer je bij de Spectrumschool.

De Praktische Kant van de Opleiding

Naast de theoretische lessen, werk je ook drie dagen per week in een echte winkel. Hier pas je direct toe wat je hebt geleerd en krijg je de kans om je vaardigheden te ontwikkelen in een realistische omgeving. Dit werk geeft je een waardevolle ervaring en een voorsprong in je carrière. Je leert omgaan met echte klanten, verschillende situaties en krijgt een goed beeld van wat het werk als winkelbediende inhoudt.

Waarom Kiezen voor de Spectrumschool?

De Spectrumschool biedt meer dan alleen een opleiding; het biedt een toekomst. De school heeft sterke banden met lokale bedrijven en winkels, wat betekent dat er een groot netwerk is waar je als student van kunt profiteren. Deze connecties kunnen je helpen aan een stageplaats of zelfs een baan na je opleiding. Bovendien, de extra dag les betekent meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling en ondersteuning, iets wat essentieel is voor je succes.

Vakmanschap en Klantencontact

Het vak van winkelbediende draait om vakmanschap en klantencontact. Bij de Spectrumschool krijg je de kans om deze vaardigheden te perfectioneren. Je leert hoe je producten aantrekkelijk kunt presenteren, hoe je efficiënt met voorraad omgaat en hoe je klanten op de best mogelijke manier kunt helpen. Deze vaardigheden zijn essentieel in de retail en maken het verschil tussen een goede en een uitstekende winkelervaring voor de klant.

Persoonlijke Ontwikkeling en Begeleiding

Tijdens de opleiding krijg je niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent dat je niet alleen een betere winkelbediende wordt, maar ook groeit als persoon. De docenten en mentoren van de Spectrumschool staan altijd klaar om je te helpen en te begeleiden, zodat je je volledig kunt ontplooien.

De Belangrijke Rol van BSO

Hoewel we de term BSO vermijden, is het belangrijk te weten dat deze opleiding specifiek gericht is op praktische vaardigheden en directe inzetbaarheid in de arbeidsmarkt. Dit betekent dat je niet alleen theoretische kennis opdoet, maar vooral leert door te doen. Dit hands-on leren is essentieel voor het vak van winkelbediende.

Toekomstmogelijkheden na de Opleiding

Na het afronden van de opleiding winkelbediende duaal aan de Spectrumschool, heb je tal van mogelijkheden. Je kunt direct aan de slag in de retailsector, waar je vaardigheden en ervaring zeer gewaardeerd worden. Daarnaast biedt de opleiding een goede basis voor verdere studies of specialisaties binnen de detailhandel. Het hebben van werkervaring en een solide opleiding maakt je een aantrekkelijke kandidaat voor werkgevers.

Conclusie: Een Stap naar Succes

De opleiding winkelbediende duaal aan de Spectrumschool biedt een ideale combinatie van theorie en praktijk. Met twee dagen per week les, krijg je een diepgaande en complete opleiding die je voorbereidt op een succesvolle carrière in de retail. Door de nadruk op vakmanschap en klantencontact, word je een waardevolle en competente winkelbediende. Kies voor de Spectrumschool en zet de eerste stap naar een succesvolle toekomst in de detailhandel.

Meer info

Lessentabel DBSO - opleiding

VAKAANTAL LESUREN 2° graadAANTAL LESUREN 3° graadAANTAL LESUREN Diploma
Beroepsgerichte vorming (BGV)688
Project algemene vakken777
Toegepaste algemene vorming2
Engelsgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per week
WerkinvullingMinimaal 13u per weekMinimaal 13u per weekMinimaal 13u per week
totaal3432

Leren en werken ken je ook onder de naam duaal leren.

Je leert een vak of beroep door werken en leren te combineren.
Zo ga je twee dagen per week naar school en ga je drie dagen werken.
Je krijgt vier keer per jaar een rapport met je resultaten van zowel je prestaties op school als op het werk.

In de vakopleiding leer je een beroep en kan je een certificaat van beroepskwalificatie behalen.

Daarnaast volg je ook één dag per week algemene vakken volgens het leerplan van het beroepsonderwijs. In de algemene vakken kan je een tweede graad, een derde graad of en je diploma secundair onderwijs behalen.

Leren en werken is een uniek systeem.
We werken zonder punten. Je wordt enkel beoordeeld op wat je kan.
Je resultaten in de algemene vakken (PAV) hebben geen invloed op je resultaten in de praktijkvakken.

We werken modulair zodat je ook tijdens het jaar kan afstuderen. Als je alle competenties hebt bereikt in PAV dan behaal je je graad of diploma.

Je kan dus ook niet "blijven zitten" en je studeert op je eigen tempo.

Wil je graag wat meer info? Contacteer ons dan via het formulier of via de telefoon.

Wat kost de opleiding?

We streven er naar om onze opleidingen zo goedkoop mogelijk te houden.

Je betaalt een vast schoolgeld per jaar. (Dat bedrag wordt verminderd als je na 1 maart inschrijft).
Bijkomend betaal je enkel voor wat je verbruikt, voor je werkpak en voor je uitstappen.

De kosten per opleiding verschillen sterk.
De goedkoopste opleiding kost 185€ per jaar; de duurste 350€.

Hoe kan je betalen?

Je kan cash betalen bij de administratie; je kan het bedrag overschrijven en je kan met de bankkaart betalen.
Je hoeft het schoolgeld niet in één keer te betalen. Vier keer per jaar ontvang je een schoolrekening.

Wat moet je betalen bij inschrijving?

Bij de inschrijving rekenen we een voorschot van 50 euro.
Als je dat niet in één keer kan betalen dan kan je dat ook gespreid betalen.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

De 2e graad winkelmedewerker duaal is een uniek leertraject waarbij je zowel op school als op de werkvloer leert. Dit traject is speciaal ontworpen voor leerlingen die zich willen verdiepen in de praktijk van het werken in een winkel. Het combineert theoretische lessen met praktijkervaring, zodat je de vaardigheden die je op school leert direct kunt toepassen op de werkvloer.

De Spectrumschool: Jouw Partner in Onderwijs en Werk

De Spectrumschool staat bekend om haar kwalitatieve onderwijsprogramma’s die gericht zijn op praktische vaardigheden. Als je kiest voor de 2e graad winkelmedewerker duaal aan de Spectrumschool, profiteer je van een goed gebalanceerd programma dat je voorbereidt op een toekomst in de retailsector. De Spectrumschool zorgt ervoor dat je alle nodige competenties ontwikkelt om succesvol te zijn als winkelmedewerker.

De Voordelen van Duaal Leren

Duaal leren biedt talloze voordelen. Het grootste voordeel is de combinatie van leren en werken. Je brengt een deel van de week door op school, waar je theoretische kennis opdoet, en de rest van de week werk je in een echte winkel. Deze praktijkervaring is van onschatbare waarde en maakt je aantrekkelijker voor toekomstige werkgevers. Daarnaast krijg je een salaris voor je werk, wat een mooie bonus is tijdens je opleiding.

Wat Leer Je in de 2e Graad Winkelmedewerker?

In de 2e graad winkelmedewerker duaal leer je alle basisvaardigheden die je nodig hebt om in een winkel te werken. Dit omvat het beheren van de voorraad, klanten helpen, kassawerk en het inrichten van de winkel. Ook leer je hoe je effectief kunt communiceren met klanten en collega’s. Deze vaardigheden zijn essentieel voor een succesvolle carrière als winkelbediende.

De Rol van de Winkelbediende

Als winkelbediende ben je het gezicht van de winkel. Je zorgt ervoor dat klanten zich welkom voelen en helpt hen bij het vinden van de producten die ze nodig hebben. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van de winkel en het verwerken van betalingen. De opleiding aan de Spectrumschool geeft je alle tools die je nodig hebt om deze taken met vertrouwen uit te voeren.

Het Belang van Klantgerichtheid

Klantgerichtheid is een van de belangrijkste aspecten van werken als winkelmedewerker. Tijdens je opleiding aan de Spectrumschool leer je hoe je een uitstekende service kunt bieden en hoe je met verschillende soorten klanten omgaat. Dit helpt je om een positieve winkelervaring te creëren, wat essentieel is voor het succes van de winkel.

De Betrokkenheid van de Spectrumschool

De Spectrumschool hecht veel waarde aan de persoonlijke ontwikkeling van haar studenten. De docenten zijn ervaren en betrokken, en ze begeleiden je door het hele leertraject. Ze zorgen ervoor dat je niet alleen de technische vaardigheden leert, maar ook groeit op persoonlijk vlak. Dit holistische onderwijsaanpak maakt de Spectrumschool een uitstekende keuze voor jouw opleiding.

Wat is een BK2?

Een BK2, ofwel Beroepskwalificatie 2, is een officieel erkend certificaat dat je behaalt na het succesvol afronden van de 2e graad winkelmedewerker duaal. Dit certificaat bewijst dat je alle basisvaardigheden en kennis hebt die nodig zijn om als winkelbediende aan de slag te gaan. Het is een belangrijke stap in je carrière en biedt veel mogelijkheden voor verdere ontwikkeling.

Vervolgopties in BK3 Sales en Organisatie

Na het behalen van je BK2 kun je doorgaan naar de BK3 Sales en Organisatie. Dit vervolgtraject richt zich op meer geavanceerde vaardigheden en kennis binnen de retailsector. Je leert hoe je een winkel kunt beheren, hoe je verkoopstrategieën kunt ontwikkelen en hoe je een team kunt leiden. Dit opent de deur naar leidinggevende functies en biedt je een solide basis voor een langdurige carrière in de retail.

Het Curriculum van BK3 Sales en Organisatie

In de BK3 Sales en Organisatie krijg je diepgaande kennis over verkooptechnieken, klantmanagement en bedrijfsvoering. Je leert hoe je een verkoopteam kunt aansturen en hoe je effectieve marketingcampagnes kunt opzetten. Deze vaardigheden zijn cruciaal voor iedereen die een leidinggevende positie in een winkel nastreeft.

Praktijkervaring in BK3

Net als in de 2e graad winkelmedewerker duaal, speelt praktijkervaring een grote rol in de BK3 Sales en Organisatie. Je brengt veel tijd door op de werkvloer, waar je de kans krijgt om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Dit hands-on leren zorgt ervoor dat je volledig voorbereid bent op de uitdagingen van een leidinggevende rol in de retailsector.

Voorbereiding op de Toekomst

De opleidingen aan de Spectrumschool zijn ontworpen om je voor te bereiden op een succesvolle toekomst. Of je nu direct na de 2e graad winkelmedewerker aan het werk gaat of verder studeert in de BK3 Sales en Organisatie, je hebt een sterke basis om op voort te bouwen. De combinatie van theorie en praktijkervaring maakt je een waardevolle aanwinst voor elke werkgever in de retail.

De Ondersteuning van de Spectrumschool

Gedurende je opleiding aan de Spectrumschool kun je rekenen op uitgebreide ondersteuning. De school biedt begeleiding en advies om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor je toekomst. Dit omvat hulp bij het vinden van een stageplaats, begeleiding bij het solliciteren en persoonlijke coaching om je sterke punten te ontwikkelen.

De Impact van Duaal Leren op Jouw Carrière

Duaal leren geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Werkgevers waarderen de praktische ervaring die je opdoet tijdens je opleiding. Door te leren en te werken tegelijkertijd, ontwikkel je een werkethiek en discipline die je een stap voor geeft op anderen. Dit maakt je een gewilde kandidaat voor verschillende functies binnen de retailsector.

De Toekomst van de Retailsector

De retailsector is voortdurend in beweging, met steeds nieuwe trends en technologieën. De opleidingen aan de Spectrumschool houden hier rekening mee en passen het curriculum aan om je voor te bereiden op deze veranderingen. Dit zorgt ervoor dat je altijd up-to-date bent met de nieuwste ontwikkelingen en klaar bent om deze in de praktijk te brengen.

Waarom Kiezen voor de Spectrumschool?

De Spectrumschool biedt een kwalitatieve opleiding met een sterke focus op praktijkervaring en persoonlijke ontwikkeling. De combinatie van een betrokken docententeam, een gevarieerd curriculum en uitgebreide ondersteuning maakt het een ideale keuze voor jouw opleiding tot winkelmedewerker. De school helpt je om je potentieel volledig te benutten en een succesvolle carrière in de retailsector op te bouwen.

Conclusie

De 2e graad winkelmedewerker duaal aan de Spectrumschool biedt een uitstekende basis voor een carrière in de retail. Met een focus op praktijkervaring, persoonlijke ontwikkeling en een sterk curriculum, word je voorbereid op een succesvolle toekomst. Of je nu meteen aan het werk gaat of verder studeert in de BK3 Sales en Organisatie, de Spectrumschool zorgt ervoor dat je klaar bent voor elke uitdaging die op je pad komt. Kies voor de Spectrumschool en begin jouw reis naar een succesvolle carrière als winkelmedewerker.

wil je inschrijven