ELEKTROMECHANISCHE TECHNIEKEN

Spectrumschool > Onze opleidingen > STEM > Engineering & Technologie > Elektromechanische Technieken
Een opleiding Leren+Doorstromen (dubbele finaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de opleiding Elektromechanische technieken (dubbele finaliteit) ontwikkel je inzichten in de toegepaste wiskunde en wetenschappen. Je leert procesgericht denken en oefent in technologische vaardigheden. Je combineert zowel het theoretische als het praktische aspect.

Je gaat op onderzoek binnen elektriciteit-elektronica, mechanica, fluïdomechanica en thermodynamica. In een elektromechanische context oefen je technologische vaardigheden in automatisatie, industriële elektrische installaties, programmeerbare sturingen, elektropneumatica, (de)montagetechnieken, onderhouds- en diagnosetechnieken.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. We hebben een uitstekende samenwerking met bedrijven als Atlas Copco & Umicore om op de werkvloer zelf te specialiseren en te excelleren.

Je kan al in de 1e graad starten met een vooropleiding STEM. Ontdek meer via 1e graad STEM-wetenschappen en 1e graad STEM-technieken.

Iets voor jou?

LB bso elektromechanica elektrotechnieken SAM 0470

Je bent nauwkeurig

LB bso elektromechanica elektrotechnieken SAM 0527

Je hebt oog voor detail

LB bso elektromechanica elektrotechnieken SAM 0478

Je bent zelfstandig

Voor wie?

Heb je een passie voor techniek, mechanica en elektriciteit?  Heb je probleemoplossend vermogen, werk je nauwkeurig en zelfstandig en heb je oog voor detail?
Combineer je graag het theoretische met het praktische?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Een goede dosis nieuwsgierigheid, wiskundige basisvaardigheden en vooral het nodige enthousiasme om later in een industriële omgeving terecht te komen.
Een ideale vooropleiding is de 1e graad STEM-wetenschappen of 1e graad STEM-technieken

Wat nadien?

De opleiding Elektromechanische technieken behoort tot het studiedomein STEM en kent een dubbele finaliteit . In deze opleiding is doorstromen naar de arbeidsmarkt of het hoger onderwijs mogelijk.

Na de 2e graad Elektromechanische Technieken kan je instromen in de 3e graad Elektromechanische Technieken.

Na de 3e graad Elektromechanische Technieken behaal je het diploma secundair onderwijs. Deze opleiding geeft je een stevige basis om hogere studies te starten voor een professionele bachelor binnen het vakgebied. Je kan ook aan de slag bij bedrijven waar een hoge nood is aan technici. Heel wat bedrijven zijn op zoek naar jonge krachten die een opleiding als deze hebben gevolgd. De kans op een job is met deze opleiding dus zeer groot!

Vanaf 1 september 2019 organiseert onze school stapsgewijs haar studieaanbod volgens de nieuwe onderwijshervorming.  Na de eerste graad wordt in schooljaar 2021-2022 het eerste leerjaar van de tweede graad aangepast. Na 6 jaar zal de hervorming volledig doorgevoerd zijn.

VAKAANTAL LESUREN 3° - 4° JAARAANTAL LESUREN 5° - 6° JAAR
Levensbeschouwelijk vak22
Lichamelijke Opvoeding22
Nederlands43
Taal & Cultuur: Frans22
Taal & Cultuur: Engels22
Maatschappelijke Vorming2
Wiskunde34
Wetenschappen4
Mechanica26
Elektriciteit79
Mechanica+4
Aardrijkskunde1
Geschiedenis1
STAGE2 WEKEN
totaal3432

Meer info

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren + Doorstromen volg je een voltijdse opleiding in de 2e graad en in de 3e graad. Je legt een sterke toegepaste basis en stoomt je klaar voor hogere studies. Je kiest een vakgebied binnen STEM, Sport of Maatschappij & Welzijn. Als je slaagt voor één van deze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs.

Leren + Doorstromen heeft de finaliteit "doorstroom" & "dubbele finaliteit" (doorstroom & arbeidsmarkt). De doorstroomfinaliteit is het vroegere ASO. Deze opleidingen hebben de bedoeling om leerlingen succesvol te laten doorstromen naar academische en bacheloropleidingen. De dubbele finaliteit is het vroegere TSO. Deze opleidingen hebben de bedoeling om leerlingen succesvol te laten doorstromen naar bachelor- en graduaatsopleidingen (=hbo5-opleidingen) en/ of naar de arbeidsmarkt.

In onze ateliers staat computergestuurde technologie en automatisatie centraal. Ons schooldomein en de accomodatie in de omgeving bieden ruime mogelijkheden op vlak van sport en technologie.

Door onze nauwe samenwerking met bedrijven en organisaties proef je van een moderne werking in de hedendaagse bedrijfswereld.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21