knopschrijfjenuin 300x159 - Elektriciteit

ELEKTRICITEIT

Een carrière met power

Spectrumschool > Onze opleidingen > Elektriciteit > Elektriciteit
Een opleiding Leren+Bekwamen (BSO) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de voltijdse BSO-opleiding Elektriciteit leer je nieuwe elektrische installaties in woningen installeren. Daarnaast kan je ook bestaande installaties renoveren en onderhouden. Je leert ook werken aan meer ingewikkelde residentiële en/of industriële elektrische installaties. Dit in combinatie met stages. Het is een praktische opleiding met eerder weinig algemene vakken.

In de 2e graad BSO Elektriciteit leer je de materialen en toestellen die door de elektricien gebruikt worden kennen en correct gebruiken. In ons atelier leer je al doende een aantal technieken toepassen met aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu. Op het einde van de 2e graad kan je de elektrische installatie in een nieuwe woning installeren of een bestaande installatie renoveren. Je leert de belangrijkste symbolen die gebruikt worden in elektrische schema’s en ze te gebruiken. Ook leer je fouten in elektrische schema’s opzoeken. Je leert draad trekken, kabels plaatsen, elektrische storingen oplossen en toestellen aansluiten. Naast deze eenvoudige elektrische installaties wordt de basis gelegd om later te kunnen werken aan meer ingewikkelde residentiële en/of industriële elektrische installaties.

In de 3e graad BSO Elektriciteit leer je nieuwe elektrische installaties in woningen of gebouwen plaatsen en bestaande installaties onderhouden en renoveren. Je leert zelfstandig meer complexe opdrachten tot een goed einde brengen. In ons atelier leer je omgaan met meettoestellen, specifieke lichtinstallaties plaatsen, motoren, elektrische verwarming, domotica … en kleine herstellingen uitvoeren. Je leert over allerhande elektrische machines, elektronische sturingen en regelkringen, hoogspanningsinstallaties en meettechnieken zoals die in de industrie worden toegepast. Je leert schema’s vertalen naar PLC-programma’s en eenvoudige sturingen zelfstandig automatiseren. Je leert kosten berekenen en rekening houden met veiligheid, milieu en energiebeheersing.

Tijdens je stages TSO elektriciteit krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft ook van de reëele werksituatie als elecktricien.

Ben je geïnteresseerd in Duaal Leren? Bekijk dan zeker onze opleiding Elektrische Installateur Duaal – Elektriciteit Duaal!

Iets voor jou?

LB bso elektriciteit IMG 9183 - Elektriciteit

Je bent handig

LB bso elektriciteit IMG 9588 - Elektriciteit

Je werkt nauwkeurig

LB bso elektriciteit IMG 9217 - Elektriciteit

Je hebt oog voor detail

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in elektrische installaties & machines? Ben je handig en nauwkeurig? Werk je graag met je handen, maar ook met de computer? Dan is deze richting TSO elektriciteit wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding TSO-Elektriciteit, al is basiskennis van de materialen en toestellen zeker een pluspunt.  Je krijgt weinig algemene vakken maar vergeet niet dat voor deze opleiding ook wel wat wiskundig inzicht nodig is.
Een ideale vooropleiding is de 1e graad Nijverheid

Wat nadien?

Na de 3e graad Elektriciteit behaal je het getuigschrift van het Secundair Onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Op onze school kan je je binnen het studiegebied Elektriciteit specialiseren in Industriële Elektriciteit of Industriële Elektriciteit Duaal. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs ben je een volwaardig Elektricien en kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten. Binnen de sector is er veel werk te vinden. Je kan dus snel aan de slag!

Meer info

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding op BSO of TSO niveau. Dit kan vanaf de eerste graad. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM of Sport. Je doet basiskennis op. Daarnaast bekwaam je in je vak. Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt.  Ook bieden we enkele opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk. De BSO-opleidingen bereiden je voor op de arbeidsmarkt. In het 7e specialisatiejaar specialiseer je in je gekozen vakgebied. De TSO-opleidingen geven je een stevige basis om hogere studies te starten binnen je vakgebied.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan. Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Son 198x300 - Elektriciteit

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

knopschrijfjenuin 300x159 - Elektriciteit