Spectrumschool > Onze opleidingen > STEM > Engineering & Technologie > NIEUW – Productieoperator Metaal
Een opleiding Leren+Bekwamen (TSO) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

De productieoperator metaal volgt het productieproces aan de machinestraat of installatie om metaal te bewerken of af te werken. Hij houdt toezicht op het vlot verloop van de productie en intervenieert bij kleine afwijkingen of technische storingen. Hij voert op geregelde tijdstippen kwaliteitscontroles uit. Hij stelt de machinestraat of installatie in en om en voert een preventief onderhoud uit. Hij rapporteert het productieverloop.

De opleiding Productieoperator metaal bestaat uit 4 modules:

  • Bediening machine of (deel)installatie
  • Bediening machinestraat of installatie
  • Initiatie metaalbewerking
  • Opvolging productieproces

Voor elke module die men met vrucht heeft gevolgd, wordt een deelcertificaat uitgereikt.
Voor elke opleiding die men met vrucht heeft gevolgd, wordt een certificaat uitgereikt.

productieoperator metaal

Iets voor jou?

cnc operator

Je werkt graag voor klanten

CNC-turning-blog

Je werkt nauwkeurig

metal-machining

Je werkt vaak in ploegen

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in metaalbewerking? Ben je meer praktisch dan theoretisch aangelegd?  Werk je nauwkeurig en zelfstandig en heb je oog voor detail?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding, al is basiskennis van metaalbewerking zeker een pluspunt. De opleiding is eerder praktisch dan theoretisch, maar onderschat het technisch-theoretische aspect van deze opleiding niet!
Je kan in de opleiding starten als je 16 jaar bent en minimaal 2 jaar in het secundair onderwijs hebt afgelegd.

IMG_3266

“Na mijn studies op GO! Spectrumschool behaalde ik een professionele bachelor automatisatie. Een tijdje werkte ik als robotica ingenieur. Nu werk ik als controls project engineer. Ik programmeer vooral PLC’s en implementeer installaties. De skills die ik op GO! Spectrumschool aangeleerd kreeg pas ik nog altijd dagelijks toe in mijn job.”

Younes, oud-leerling, nu engineer in Canada
IMG 4518 300x200 - NIEUW - Productieoperator Metaal

“We werken projectmatig van start tot finish; met onze handen én met computergestuurde technologie. Dat je zelf iets in elkaar steekt en het daarna ook daadwerkelijk ziet werken, geeft me veel voldoening.”

Norbert

Wat nadien?

Na de opleiding productieoperator metaal – CNC  behaal je het certificaat van beroepskwalificatie. Je kan ook een diploma secundair onderwijs behalen. Deze opleiding geeft je een stevige basis om aan de slag te gaan in een bedrijf. Je kan aan de slag als draaier, frezer, CNC-operator, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden.
Echter heb je met dit diploma al heel wat kansen op werk in knelpuntberoepen zoals draaier, frezer, CNC-bedienaar, operator, onderhoudselektricien of onderhoudsmechanicien.

Meer info

Raadpleeg hier de lessentabellen van de TSO-opleiding Elektrotechnieken / Elektrische installatietechnieken:

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding op BSO of TSO niveau. Dit kan vanaf de eerste graad. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM of Sport. Je doet basiskennis op. Daarnaast bekwaam je in je vak. Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt.  Ook bieden we enkele opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk. De BSO-opleidingen bereiden je voor op de arbeidsmarkt. In het 7e specialisatiejaar specialiseer je in je gekozen vakgebied. De TSO-opleidingen geven je een stevige basis om hogere studies te starten binnen je vakgebied.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan. Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Son 198x300 - NIEUW - Productieoperator Metaal

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

knopschrijfjenuin 300x159 - NIEUW - Productieoperator Metaal