ELEKTROTECHNIEKEN

& ELEKTRISCHE INSTALLATIETECHNIEKEN

Spectrumschool > Onze opleidingen > STEM > Engineering & Technologie > Elektrotechnieken & Elektrische installatietechnieken
Een opleiding Leren+Bekwamen (TSO) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de voltijdse TSO-opleiding Elektrotechnieken & Elektrische installatietechnieken maak je kennis met elektriciteit en installatieleer en bereid je je voor op technisch uitvoerende beroepen in de elektriciteitssector. Deze opleiding is sterk praktijkgericht maar geeft je ook een theoretische basis mee. In ons labo wordt grotendeels projectmatig gewerkt. Dit in combinatie met stages en werkplekleren.

In de 2e graad Elektrotechnieken leer je lichtbronnen en verwarmingstoestellen installeren, schakelborden plaatsen, elektrische leidingen leggen, defecten opsporen en herstellen. Je sluit elektrische componenten aan in de verschillende borden conform het AREI en stelt de eigen elektrische installatie in bedrijf. je stelt de eigen residentiële en klassieke (niet-complexe) tertiaire elektrische installatie in werking en voert basiscontroles uit.

In de 3e graad Elektrische installatietechnieken wordt de basiskennis van de 2e graad verder uitgediept en uitgebreid. Je moet een werkopdracht kunnen analyseren, schema’s kunnen lezen en metingen kunnen uitvoeren. Het realiseren, renoveren of herstellen van industriële elektrische installaties maar ook de complexe aspecten van een residentiële installatie komen aan bod. Je wordt opgeleid tot technicus industriële elektrotechnische installaties. Je leert de basistechnieken van domotica, motoren, plc-technieken, automatisering, meet en regeltechniek.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. We hebben een uitstekende samenwerking met bedrijven als Atlas Copco & Umicore om op de werkvloer zelf te specialiseren en te excelleren.

Je kan al in de 1e graad starten met een vooropleiding STEM. Ontdek meer via 1e graad STEM.

Iets voor jou?

LB elektromechanica elektrotechnieken IMG 0549 scaled

Je bent nauwkeurig

LB bso elektromechanica elektrotechnieken SAM 0497

Je hebt oog voor detail

LB bso elektromechanica elektrotechnieken SAM 0521

Je bent zelfstandig

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in elektrische installaties & machines? Ben je meer praktisch dan theoretisch aangelegd?  Werk je nauwkeurig en zelfstandig en heb je oog voor detail?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Elektrotechnieken, al is basiskennis van elektriciteit en machines zeker een pluspunt. De opleiding is eerder praktisch dan theoretisch, maar onderschat het technisch-theoretische aspect van deze opleiding niet!
Een ideale vooropleiding is 1e graad STEM

“Na mijn studies op GO! Spectrumschool behaalde ik een professionele bachelor automatisatie. Een tijdje werkte ik als robotica ingenieur. Nu werk ik als controls project engineer. Ik programmeer vooral PLC’s en implementeer installaties. De skills die ik op GO! Spectrumschool aangeleerd kreeg pas ik nog altijd dagelijks toe in mijn job.”

Younes, oud-leerling, nu engineer in Canada

“We werken projectmatig van start tot finish; met onze handen én met computergestuurde technologie. Dat je zelf iets in elkaar steekt en het daarna ook daadwerkelijk ziet werken, geeft me veel voldoening.”

Norbert
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer

Wat nadien?

Na de 3e graad Elektromechanica behaal je het diploma secundair onderwijs. Deze opleiding geeft je een stevige basis om hogere studies te starten binnen het vakgebied. Je kan aan de slag als installateur, onderhoudelektricien of operator, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Meer info over verder studeren na deze opleiding vind je hier.
Echter heb je met dit diploma al heel wat kansen op werk in knelpuntberoepen zoals onderhoudselektricien of onderhoudsmechanicien.

Meer info

Raadpleeg hier de lessentabellen van de TSO-opleiding Elektrotechnieken / Elektrische installatietechnieken:

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).

Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.

Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21