TECHNOLOGISCHE WETENSCHAPPEN

Spectrumschool > Onze opleidingen > STEM > Engineering & Technologie > Technologische wetenschappen
Een opleiding Leren+Doorstromen (doorstroomfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de opleiding Technologische wetenschappen (doorstroomfinaliteit) combineer je algemene vorming met natuur- en technische-wetenschappelijk denken en vaardig zijn.

Via projectmatig werk ga je onderzoeken, experimenteren en ontdekken binnen mechanica, elektriciteit-elektronica, fluïdomechanica, themodynamica, chemie en informaticawetenschappen.

Je oefent in conceptueel denken en je leert de vaardigheden van het modelleren en engineeren aan de hand van de technologie van vandaag en de toekomst (IOT, CAD/CAM).

De maatschappij van vandaag staat voor boeiende uitdagingen die een bijdrage kunnen leveren aan het klimaat. Denk aan nieuwe technologieën zoals alternatieve energie, betere batterijen, 3D-printing, draadloze energie, zelfrijdende auto’s, Augmented Reality, Kwantumcomputers en Artificiële Intelligentie. De opleiding Technologische wetenschappen biedt je de basis om hier iets in te kunnen betekenen.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. We hebben een uitstekende samenwerking met bedrijven als Atlas Copco & Umicore om op de werkvloer zelf te specialiseren en te excelleren.

Je kan al in de 1e graad starten met een vooropleiding STEM. Ontdek meer via 1e graad STEM-wetenschappen.

Iets voor jou?

LB-tso-elektromechanica-elektrotechnieken-SAM_0470.jpg

Je bent nauwkeurig

technologische wetenschappen opleiding antwerpen doorstroom

Je hebt oog voor detail

LB-bso-elektromechanica-SAM_0478.jpg

Je bent zelfstandig

Voor wie?

Heb je een passie voor techniek? Wil je later werken in een hoogtechnologische omgeving? Heb je probleemoplossend vermogen, werk je nauwkeurig en zelfstandig en heb je oog voor detail?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou!

Wat verwachten we?

Een goede dosis nieuwsgierigheid, wiskundige vaardigheden en vooral het nodige enthousiasme om later in een hoogtechnologische omgeving terecht te komen.
Een ideale vooropleiding is de 1e graad STEM-wetenschappen

Wat nadien?

Na de 2e graad Technologische wetenschappen kan je instromen in studierichtingen mechatronica of technologische wetenschappen en engineering.

Na de 3e graad Technologische wetenschappen behaal je het diploma secundair onderwijs. Deze opleiding is een opleiding in de doorstroomfinaliteit en geeft je een stevige basis om hogere studies te starten binnen het vakdomein. Om verder te studeren heb je de keuze tussen een professionele bachelor (praktische opleiding) of een academische bachelor (theoretische opleiding die je voorbereidt op een master).

Vanaf 1 september 2019 organiseert onze school stapsgewijs haar studieaanbod volgens de nieuwe onderwijshervorming.  Na de eerste graad wordt in schooljaar 2021-2022 het eerste leerjaar van de tweede graad aangepast. Na 6 jaar zal de hervorming volledig doorgevoerd zijn.

3D TW – 4D TW

Levensbeschouwelijk vak 2
Lichamelijke Opvoeding 2
Nederlands 4
Taal & Cultuur: Frans 2
Taal & Cultuur: Engels 2
Maatschappelijke Vorming 3
Wiskunde 5
Wetenschappen 4
Technologische wetenschappen 8
totaal 32

Meer info

Raadpleeg hier de lessentabellen raadplegen van de opleiding Technologische wetenschappen:

De opleiding Elektromechanische technieken kent een doorstroomfinaliteit en behoort tot het studiedomein STEM. Deze opleiding maakt je klaar om hogere studies aan te vatten.

Vanaf 1 september 2019 organiseert onze school stapsgewijs haar studieaanbod volgens de nieuwe onderwijshervorming.  Na de eerste graad wordt in schooljaar 2021-2022 het eerste leerjaar van de tweede graad aangepast. Na 6 jaar zal de hervorming volledig doorgevoerd zijn.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren + Doorstromen volg je een voltijdse opleiding in de 2e graad en in de 3e graad. Je legt een sterke toegepaste basis en stoomt je klaar voor hogere studies. Je kiest een vakgebied binnen STEM, Sport of Maatschappij & Welzijn. Als je slaagt voor één van deze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs.

Leren + Doorstromen heeft de finaliteit "doorstroom" & "dubbele finaliteit" (doorstroom & arbeidsmarkt). De doorstroomfinaliteit is het vroegere ASO. Deze opleidingen hebben de bedoeling om leerlingen succesvol te laten doorstromen naar academische en bacheloropleidingen. De dubbele finaliteit is het vroegere TSO. Deze opleidingen hebben de bedoeling om leerlingen succesvol te laten doorstromen naar bachelor- en graduaatsopleidingen (=hbo5-opleidingen) en/ of naar de arbeidsmarkt.

In onze ateliers staat computergestuurde technologie en automatisatie centraal. Ons schooldomein en de accomodatie in de omgeving bieden ruime mogelijkheden op vlak van sport en technologie.

Door onze nauwe samenwerking met bedrijven en organisaties proef je van een moderne werking in de hedendaagse bedrijfswereld.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21