basismechanica (werktuig)machines

Spectrumschool > Onze opleidingen > Metaal & Mechanica > Basismechanica (werktuig)machines
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de voltijdse BSO-opleiding Basismechanica (Werktuig)machines leer je handbediende of computergestuurde machines materialen bewerken.  Je gaat draaien, frezen en slijpen en je leert mechanische constructies monteren en demonteren. Ook leer je werken met de CNC-machine. Je leert vlot om te gaan met werktekeningen, werkanalyses en werkmethodes. Het is een zeer praktische opleiding met eerder weinig algemene vakken. De focus ligt op het verwerven van kennis, vaardigheden en ervaring via de vele praktijkuren en tijdens de stages.

In de 2e graad Machines leer je basistechnieken als boren, zagen, draaien en slijpen en vaardigheden als lassen, solderen en plooien. In ons atelier leer je over de werking en het onderhoud van lagers (glij- en wentellagers). Je leert (de)monteren, slijtage vaststellen en rapporteren over gebreken. Deze theoretische kennis pas je toe op allerhande materieel zoals bijvoorbeeld robot, hijskraan, trein…. Je leert vijlen en/of frezen (uitlijnen en klemmen…), draaien (opspannen, schroefdraad snijden, cilinderen…), CNC-technieken en vlakslijpen. Vroeger noemde men deze vakkennis wel eens een opstap voor een beroep als draaier-frezer. Dat klopt nog steeds maar door het intensieve gebruik van computers en ICT leiden we je ook op om te werken met CNC machines.

In de 3e graad Werktuigmachines word je klaargestoomd om een echte vakman/-vrouw te worden die met handbediende of computergestuurde machines verschillende materialen kan bewerken. In ons atelier oefen je met boormachines, draaibanken, lasapparatuur, frees- en slijpmachines. Je leert plaat- en profielmateriaal lassen en solderen, energiekringen installeren, mechanische constructieonderdelen (de)monteren en afstellen. Je leert ook CNC-machines programmeren, tekenprogramma’s gebruiken op de computer, werken met rekenbladen voor kostprijsberekening, etc.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft ook van de reëele werksituatie binnen een bedrijf.

Iets voor jou?

L+B-bso-metaal-IMG_0736

Je bent handig

L+B-bso-metaal–IMG_9537

Je bent technisch vaardig

L+B-bso-lassen-IMG_0699

Je werkt nauwkeurig

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in handmatig, machinaal, maar ook computergestuurd bedienen van metaal? Ben je nauwkeurig en bereid om te leren vanuit de praktijk en ben je niet vies van fysieke arbeid?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Machines, al is basiskennis van metaal & mechanica zeker een pluspunt. De wil om te werken en praktijkgericht te leren is echter zeer belangrijk.
Een goede vooropleiding is de 1e graad Nijverheid.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Wat nadien?

Na de 3e graad (Werktuig)machines behaal je het getuigschrift van het Secundair Onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Op onze school kan je je binnen het studiegebied Auto specialiseren in Computergestuurde Werktuigmachines. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs ben je een metaalbewerker en kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten.

Lessentabel Mechanica

VAKLESUREN 3° & 4° jaarLESUREN 5° jaarLESUREN 6° jaar
Project algemene vakken644
Toegepaste algemene vakken wetenschappen2
Engels222
Lichamelijke opvoeding222
Levensbeschouwelijk vak222
Leren+ algemene vorming1
Leren+ specifieke vorming2
Mechanica162119
Lassen-constructie2
STAGE MECHANICA3 WEKEN5 WEKEN
totaal353130

Meer info

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).

Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.

Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21