Spectrumschool > Onze opleidingen > Zorg > Maatschappij en Welzijn
Een opleiding Leren+Doorstromen (dubbele finaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de opleiding Maatschappij en Welzijn (dubbele finaliteit) staat het functioneren van de mens in de samenleving centraal. Je ontwikkelt een wetenschappelijk-theoretische basis voor gezondheidszorg, pedagogie, ontwikkelingspsychologie, fysiologie en anatomie. Je werkt grotendeels projectmatig. Dit in combinatie met stages en werkplekleren.

De opleiding is opgebouwd rond de vakken natuurwetenschappen en sociale wetenschappen. Het functioneren Je leert in een gezinscontext (indirecte) zorg en begeleidingsactiviteiten uitvoeren met oog voor de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van kinderen, jongeren en volwassenen. Je leert voeding bereiden.

Maatschappij en welzijn is na de onderwijshervorming de opvolger van STW of sociaal technische wetenschappen Antwerpen op TSO niveau.

Je heb geen vooropleiding nodig, maar je kan al in de 1e graad starten met een vooropleiding Maatschappij & Welzijn.

Ontdek meer via de Basisoptie Maatschappij en Welzijn in de 1e graad .

Iets voor jou?

logistiek-zorg_iets-voor-jou-3

Je werkt graag met mensen

logistiek-zorg_iet-voor-jou-1

Je bent sociaal ingesteld

logistiek-zorg_iets-voor-jou-2

Je werkt hygiënisch

Voor wie?

Werk je graag met mensen? Ben je creatief aangelegd en organiseer je graag activiteiten? Ben je een teamplayer?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou!

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Maatschappij en Welzijn. Interesse voor sociale- en natuurwetenschappen
en de nodige dosis creativiteit zijn pluspunten!

Een ideale vooropleiding is de basisoptie Maatschappij en Welzijn in de 1ste graad

Wat nadien?

De opleiding Maatschappij en Welzijn kent een dubbele finaliteit en behoort tot het studiedomein Maatschappij & Welzijn. In deze opleiding is doorstromen naar de arbeidsmarkt of het hoger onderwijs mogelijk.

Na de 3e graad Maatschappij en Welzijn behaal je het diploma secundair onderwijs. Deze opleiding geeft je een stevige basis om hogere studies te starten binnen het vakgebied, zoals bijvoorbeeld Ergotherapie, Logopedie, Verpleegkunde, Vroedkunde, lerarenopleiding, Sociaal Werk, etc. Ook een Se-n-se (7e specialisatiejaar) is mogelijk. Op onze school kan je Kinderzorg en Thuis- en Bejaardenzorg volgen.

Zonder vervolgopleiding kan je aan de slag als verzorgende in de gezinszorg en aanvullende thuiszorg, maar er zijn nog andere mogelijkheden.

Meer info over verder studeren na deze opleiding vind je hier.

Vanaf 1 september 2019 organiseert onze school stapsgewijs haar studieaanbod volgens de nieuwe onderwijshervorming.  Na de eerste graad wordt in schooljaar 2021-2022 het eerste leerjaar van de tweede graad aangepast. Na 6 jaar zal de hervorming volledig doorgevoerd zijn.

Lessentabel maatschappij & welzijn

VAKAANTAL LESUREN 3° JAARAANTAL LESUREN 4° JAAR
Wetenschappen/STEM44
Taal & Cultuur (Engels)22
Taal & Cultuur (Frans)22
Maatschappelijke vorming22
LO22
Levensbeschouwelijk vak22
Nederlands44
Wiskunde33
Huishoudkunde33
Opvoedkunde44
Expressie2
Zorg en Welzijn44
Psychologie2
totaal3434

Meer info

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren + Doorstromen volg je een voltijdse opleiding in de 2e graad en in de 3e graad. Je legt een sterke toegepaste basis en stoomt je klaar voor hogere studies. Je kiest een vakgebied binnen STEM, Sport of Maatschappij & Welzijn. Als je slaagt voor één van deze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs.

Leren + Doorstromen heeft de finaliteit "doorstroom" & "dubbele finaliteit" (doorstroom & arbeidsmarkt). De doorstroomfinaliteit is het vroegere ASO. Deze opleidingen hebben de bedoeling om leerlingen succesvol te laten doorstromen naar academische en bacheloropleidingen. De dubbele finaliteit is het vroegere TSO. Deze opleidingen hebben de bedoeling om leerlingen succesvol te laten doorstromen naar bachelor- en graduaatsopleidingen (=hbo5-opleidingen) en/ of naar de arbeidsmarkt.

In onze ateliers staat computergestuurde technologie en automatisatie centraal. Ons schooldomein en de accomodatie in de omgeving bieden ruime mogelijkheden op vlak van sport en technologie.

Door onze nauwe samenwerking met bedrijven en organisaties proef je van een moderne werking in de hedendaagse bedrijfswereld.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21