ZORG EN WELZIJN

TOON JE HART EN MAAK HET VERSCHIL

Spectrumschool > Onze opleidingen > Zorg > Zorg en Welzijn
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

De opleiding Zorg en Welzijn (finaliteit arbeidsmarkt)  bereidt je voor op beroepen in de kinder-, bejaarden- en thuiszorg.  Het is een zeer praktische opleiding met eerder weinig algemene vakken. Je leert al doende hoe je het beste met de zorgvrager (zowel kinderen als ouderen) en hun specifieke noden moet omgaan.  Dit in combinatie met stages.

In de 2e graad Zorg en Welzijn leer je vooral veel over huishouding: gezonde, evenwichtige en eenvoudige maaltijden bereiden; het onderhouden van de woning, de kleding en ander textiel. Je leert over sociale relaties, gezonde voeding en krijgt een basiskennis over ziekenzorg. Je moet bereid zijn mensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw… . Het accent ligt hierbij op zelfzorg, mantelzorg en zorg binnen de eigen omgeving.

In de 3e graad Zorg en Welzijn leert je omgaan met jezelf, collega’s en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. Je traint je in het observeren en rapporteren, in het samenwerken met andere verzorgenden. Je leert over EHBO, gezonde voeding en de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding en maaltijden klaarmaken, die tegelijkertijd gezond én lekker zijn. Je wordt wegwijs gemaakt in sociaal recht, je rechten en plichten, gezondheidsrecht…

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft ook van de reële werksituatie in een organisatie binnen de zorgsector.

Iets voor jou?

werken-kinderen

Je werkt graag met mensen

logistiek-zorg_iets-voor-jou-3

Je draagt graag zorg voor anderen

logistiek-zorg_iet-voor-jou-1

Je kan goed samenwerken

Voor wie?

Hou je van werken met mensen? Heb je verantwoordelijkheidsgevoel? Heb je belangstelling voor het dagelijks leven van gezonde én zieke mensen? Kan je goed samenwerken en kan je om met flexibele werkuren?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Zorg en Welzijn. Je moet wel bereid zijn mensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw.

Een ideale vooropleiding is de basisoptie Maatschappij en Welzijn in de 1ste graad

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Wat nadien?

Na de 3e graad Maatschappij en Welzijn behaal je het getuigschrift van het secundair onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Nadien behaal het diploma secundair onderwijs. Ook een Se-n-se (7e specialisatiejaar) is mogelijk. Op onze school kan je Kinderzorg en Thuis- en Bejaardenzorg volgen.

Zonder vervolgopleiding kan je aan de slag als verzorgende in de gezinszorg en aanvullende thuiszorg, maar er zijn nog andere mogelijkheden.

Meer info over verder studeren of werken na deze opleiding vind je hier.

Vanaf 1 september 2019 organiseert onze school stapsgewijs haar studieaanbod volgens de nieuwe onderwijshervorming.  Na de eerste graad wordt in schooljaar 2021-2022 het eerste leerjaar van de tweede graad aangepast. Na 6 jaar zal de hervorming volledig doorgevoerd zijn.

 

3A ZW – 4A ZW

Project algemene vakken 6
Toegepaste algemene vakken wetenschappen 2
Engels 2
Lichamelijke opvoeding 2
Levensbeschouwelijk vak 2
Leren+ algemene vorming 1
Leren+ specifieke vorming 2
Voeding 6
Welzijnstechnieken 4
Zorgtechnieken 2
Opvoedkundige technieken 4
Expressie 2
totaal 35

5B VZ

Expressie 2
Engels 2
Huishoudkunde 3
Levensbeschouwelijk vak 2
Lichamelijke opvoeding 2
Opvoedkunde 4
Project algemene vakken 4
Verzorging 8
totaal 27
Stage 10 weken (5 dagen per week)

6B VZ

Expressie 2
Engels 2
Huishoudkunde 3
Levensbeschouwelijk vak 2
Lichamelijke opvoeding 2
Opvoedkunde 4
Verzorging 8
Project algemene vakken 5
totaal 28
Stage 10 weken

Meer info

Binnenkort kan je hier de lessentabellen van opleiding Zorg & Welzijn raadplegen.

De opleiding Zorg en Welzijn behoort tot het studiedomein Maatschappij en Welzijn en kent een arbeidsmarktfinaliteit . Deze opleiding bereidt je voor om na je studies aan de slag te gaan.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).

Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.

Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21