knopschrijfjenuin 300x159 - Verzorging-Voeding

VERZORGING-VOEDING

TOON JE HART EN MAAK HET VERSCHIL

Spectrumschool > Onze opleidingen > Zorg > Verzorging-Voeding
Een opleiding Leren+Bekwamen (BSO) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

BSO opleiding verzorging

De voltijdse BSO-opleiding Verzorging – Voeding bereidt je voor op beroepen in de kinder-, bejaarden- en thuiszorg.  Het is een zeer praktische opleiding met eerder weinig algemene vakken. Je leert al doende hoe je het beste met de zorgvrager (zowel kinderen als ouderen) en hun specifieke noden moet omgaan.  Dit in combinatie met stages.

In de 2e graad Verzorging – Voeding leer je vooral veel over huishouding: gezonde, evenwichtige en eenvoudige maaltijden bereiden; het onderhouden van de woning, de kleding en ander textiel. Je leert over sociale relaties, gezonde voeding en krijgt een basiskennis over ziekenzorg. Je moet bereid zijn mensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw… . Het accent ligt hierbij op zelfzorg, mantelzorg en zorg binnen de eigen omgeving.

In de 3e graad Verzorging leert je omgaan met jezelf, collega’s en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. Je traint je in het observeren en rapporteren, in het samenwerken met andere verzorgenden. Je leert over EHBO, gezonde voeding en de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding en maaltijden klaarmaken, die tegelijkertijd gezond én lekker zijn. Je wordt wegwijs gemaakt in sociaal recht, je rechten en plichten, gezondheidsrecht…

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft ook van de reëele werksituatie in een organisatie binnen de zorgsector.

Iets voor jou?

werken kinderen - Verzorging-Voeding

Je werkt graag met mensen

logistiek zorg iets voor jou 3 - Verzorging-Voeding

Je draagt graag zorg voor anderen

logistiek zorg iet voor jou 1 - Verzorging-Voeding

Je kan goed samenwerken

Voor wie?

Hou je van werken met mensen? Heb je verantwoordelijkheidsgevoel? Heb je belangstelling voor het dagelijks leven van gezonde én zieke mensen? Kan je goed samenwerken en kan je om met flexibele werkuren?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Verzorging-Voeding. Je moet wel bereid zijn mensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw.

Let op! Voor de studierichtingen waarin je rechtstreeks in contact komt met voeding moet je bijkomend een medisch attest hebben waaruit blijkt dat je medisch geschikt bent om met voedingswaren te werken. Deze geschiktheidsverklaring is geldig voor de rest van je (ononderbroken) secundaire studies waarin je werkt rond voeding. Een arts, aangesteld door de school, dient dit attest uit te reiken vóór 1 oktober van het betrokken schooljaar. Schrijf je je later in dan dient dit attest onmiddellijk uitgereikt te worden.

Wat nadien?

Na de 3e graad Verzorging behaal je het getuigschrift van het secundair onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Nadien behaal het diploma secundair onderwijs. hierMeer info vind je .

Momenteel bouwen we de opleiding Voeding-Verzorging verder uit. Vanaf schooljaar 2019-2020 zal er een 6e jaar bijkomen. Het schooljaar nadien bieden we een 7e specialisatiejaar aan. Je kan je momenteel inschrijven tot en met het 5e jaar.

Meer info

Raadpleeg hier de lessentabellen van de BSO-opleiding Verzorging-Voeding:

Momenteel bouwen we de opleiding Voeding-Verzorging verder uit. Vanaf schooljaar 2019-2020 zal er een 6e jaar bijkomen. Het schooljaar nadien bieden we een 7e specialisatiejaar aan. Je kan je momenteel inschrijven tot en met het 5e jaar.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding op BSO of TSO niveau. Dit kan vanaf de eerste graad. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM of Sport. Je doet basiskennis op. Daarnaast bekwaam je in je vak. Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt.  Ook bieden we enkele opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk. De BSO-opleidingen bereiden je voor op de arbeidsmarkt. In het 7e specialisatiejaar specialiseer je in je gekozen vakgebied. De TSO-opleidingen geven je een stevige basis om hogere studies te starten binnen je vakgebied.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan. Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Son 198x300 - Verzorging-Voeding

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

knopschrijfjenuin 300x159 - Verzorging-Voeding