ZORG EN WELZIJN

TOON JE HART EN MAAK HET VERSCHIL

Spectrumschool > Onze opleidingen > Zorg > Zorg en Welzijn
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

De opleiding Zorg en Welzijn (finaliteit arbeidsmarkt)  bereidt je voor op beroepen in de kinder-, bejaarden- en thuiszorg.  Het is een zeer praktische opleiding met eerder weinig algemene vakken. Je leert al doende hoe je het beste met de zorgvrager (zowel kinderen als ouderen) en hun specifieke noden moet omgaan.  Dit in combinatie met stages.

In de 2e graad Zorg en Welzijn leer je vooral veel over huishouding: gezonde, evenwichtige en eenvoudige maaltijden bereiden; het onderhouden van de woning, de kleding en ander textiel. Je leert over sociale relaties, gezonde voeding en krijgt een basiskennis over ziekenzorg. Je moet bereid zijn mensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw… . Het accent ligt hierbij op zelfzorg, mantelzorg en zorg binnen de eigen omgeving.

In de 3e graad Zorg en Welzijn leert je omgaan met jezelf, collega’s en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. Je traint je in het observeren en rapporteren, in het samenwerken met andere verzorgenden. Je leert over EHBO, gezonde voeding en de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding en maaltijden klaarmaken, die tegelijkertijd gezond én lekker zijn. Je wordt wegwijs gemaakt in sociaal recht, je rechten en plichten, gezondheidsrecht…

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft ook van de reële werksituatie in een organisatie binnen de zorgsector.

Iets voor jou?

werken kinderen

Je werkt graag met mensen

logistiek zorg iets voor jou 3

Je draagt graag zorg voor anderen

logistiek zorg iet voor jou 1

Je kan goed samenwerken

Voor wie?

Hou je van werken met mensen? Heb je verantwoordelijkheidsgevoel? Heb je belangstelling voor het dagelijks leven van gezonde én zieke mensen? Kan je goed samenwerken en kan je om met flexibele werkuren?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Zorg en Welzijn. Je moet wel bereid zijn mensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw.

Een ideale vooropleiding is de basisoptie Maatschappij en Welzijn in de 1ste graad

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer

Wat nadien?

Na de 3e graad Maatschappij en Welzijn behaal je het getuigschrift van het secundair onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Nadien behaal het diploma secundair onderwijs. Ook een Se-n-se (7e specialisatiejaar) is mogelijk. Op onze school kan je Kinderzorg en Thuis- en Bejaardenzorg volgen.

Zonder vervolgopleiding kan je aan de slag als verzorgende in de gezinszorg en aanvullende thuiszorg, maar er zijn nog andere mogelijkheden.

Meer info over verder studeren of werken na deze opleiding vind je hier.

Vanaf 1 september 2019 organiseert onze school stapsgewijs haar studieaanbod volgens de nieuwe onderwijshervorming.  Na de eerste graad wordt in schooljaar 2021-2022 het eerste leerjaar van de tweede graad aangepast. Na 6 jaar zal de hervorming volledig doorgevoerd zijn.

 

3A ZW – 4A ZW

Project algemene vakken 6
Toegepaste algemene vakken wetenschappen 2
Engels 2
Lichamelijke opvoeding 2
Levensbeschouwelijk vak 2
Leren+ algemene vorming 1
Leren+ specifieke vorming 2
Voeding 6
Welzijnstechnieken 4
Zorgtechnieken 2
Opvoedkundige technieken 4
Expressie 2
totaal 35

5B VZ

Expressie 2
Engels 2
Huishoudkunde 3
Levensbeschouwelijk vak 2
Lichamelijke opvoeding 2
Opvoedkunde 4
Project algemene vakken 4
Verzorging 8
totaal 27
Stage 10 weken (5 dagen per week)

6B VZ

Expressie 2
Engels 2
Huishoudkunde 3
Levensbeschouwelijk vak 2
Lichamelijke opvoeding 2
Opvoedkunde 4
Verzorging 8
Project algemene vakken 5
totaal 28
Stage 10 weken

Meer info

Binnenkort kan je hier de lessentabellen van opleiding Zorg & Welzijn raadplegen.

De opleiding Zorg en Welzijn behoort tot het studiedomein Maatschappij en Welzijn en kent een arbeidsmarktfinaliteit . Deze opleiding bereidt je voor om na je studies aan de slag te gaan.

Je krijgt les op campus Ruggeveld in Deurne.

GO! Spectrumschool
Campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne (Antwerpen)
03-328.05.00
info@spectrumschool.be

Je kan ons bereiken met tram 10 - tram 5 - tram 8 - bus 19 - bus 410 - bus 411 - bus 412
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid van de Spectrumschool.
Ik Accepteer
Bekijk op Google Maps

Vanaf de 3e graad zijn stages een essentieel deel van de opleiding, maar ook vroeger komen de leerlingen al in contact met de werkvloer en de bedrijfswereld op zich.

Onze stagementoren en medewerkers tewerkstelling hebben jarenlang ervaring met het begeleiden van onze leerlingen op de werkvloer. Binnen elk leerdomein hebben we een uitgebreid netwerk aan bedrijven waar stage kan gelopen worden.

Ook lopen er heel wat samenwerkingen met sectoren, bedrijven waar we projectmatig aan de slag gaan, zoals VDAB, Agoria, Umicore, Atlas Copco, etc.

Dit systeem loont wel degelijk. 7 op 10 werkgevers neemt sneller iemand in dienst wanneer die tijdens de opleiding een vorm van werkplekleren heeft gehad, blijkt uit UNIZO-onderzoek. "Werkplekleren moet vanzelfsprekend worden in alle opleidingen, en rechtstreeks aansluiten op de noden van de bedrijven zelf", aldus voormalig UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Als je kiest voor Leren+Bekwamen volg je een voltijdse opleiding. Je bekwaamt je in je vak en je maakt kennis met de arbeidsmarkt. Je kiest een vakgebied binnen Nijverheid, STEM, Sport of Zorg (Maatschappij & Welzijn).

Je krijgt praktijkgerichte vorming door onze vakdeskundige leerkrachten. Leren op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van onze voltijdse opleidingen in Leren + Bekwamen. Via stages, werkplekleren en samenwerking met sectoren en bedrijven wordt je begeleid naar een goede plaats op de arbeidsmarkt. Ook bieden we een deel van de opleidingen aan binnen Duaal Leren.

Als je slaagt voor één van onze opleidingen behaal je het diploma secundair onderwijs. Ook een getuigschrift bedrijfsbeheer is mogelijk.

Ons schooldomein en praktijkateliers bieden ruime praktijkmogelijkheden.

We bieden je een traject op maat waarin individuele begeleiding en een warm leerklimaat centraal staan.

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21

De Voordelen van Verzorgende en Zorgkundige Opleidingen aan Spectrumschool

Inleiding

Spectrumschool: Een Innovatieve Onderwijsinstelling

Inleiding

In een samenleving die steeds meer vergrijst en waar de vraag naar zorg constant toeneemt, spelen verzorgende en zorgkundige professionals een cruciale rol. Deze beroepen zijn niet alleen van essentieel belang voor het welzijn van individuen, maar ook voor het functioneren van de gezondheidszorg als geheel. Om deze reden is het van vitaal belang om hoogwaardig onderwijs te bieden aan degenen die deze paden willen bewandelen. Spectrumschool staat bekend als een vooraanstaande instelling die hoogwaardige opleidingen aanbiedt op het gebied van gezondheidszorg, met een specifieke focus op verzorgende en zorgkundige studies.

Spectrumschool: Een Innovatieve Onderwijsinstelling

Spectrumschool is een voorloper op het gebied van onderwijs, met een reputatie die ver buiten haar grenzen reikt. Gelegen in een bruisende gemeenschap, biedt de school een stimulerende omgeving waarin studenten worden aangemoedigd om hun volledige potentieel te bereiken. De nadruk van Spectrumschool op excellentie en innovatie heeft het tot een toonaangevende keuze gemaakt voor diegenen die een carrière in de gezondheidszorg ambiëren.

De Rol van Verzorgende en Zorgkundige in de Maatschappij

Verzorgende en Zorgkundige: Essentiële Schakels in de Gezondheidszorg

Verzorgende en zorgkundige professionals vervullen een onschatbare rol in het ondersteunen van individuen in hun dagelijkse leven, met name degenen die kwetsbaar zijn door ziekte, ouderdom of andere uitdagingen. Ze bieden niet alleen praktische ondersteuning, zoals hulp bij persoonlijke verzorging en medicatie, maar ook emotionele steun en een luisterend oor.

De Toenemende Vraag naar Verzorgende en Zorgkundige Professionals

Met een vergrijzende bevolking en een groeiende behoefte aan langdurige zorg, is de vraag naar verzorgende en zorgkundige professionals nog nooit zo groot geweest. Ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en andere zorginstellingen zijn voortdurend op zoek naar gekwalificeerd personeel om aan deze vraag te voldoen. Dit vertaalt zich in uitstekende werkgelegenheidskansen voor afgestudeerden van verzorgende en zorgkundige opleidingen.

Het Onderwijsaanbod aan Spectrumschool

Spectrumschool: Een Vooraanstaande Instelling voor Verzorgende en Zorgkundige Opleidingen

Spectrumschool staat bekend om haar uitstekende programma’s op het gebied van gezondheidszorg, met inbegrip van verzorgende en zorgkundige studies. Het curriculum is zorgvuldig ontworpen om studenten een grondige kennis en praktische vaardigheden te bieden die essentieel zijn voor succes in deze veeleisende maar lonende carrières.

Het Curriculum: Een Diepgaande Voorbereiding op de Praktijk

Het curriculum van de verzorgende en zorgkundige opleidingen aan Spectrumschool omvat een combinatie van theoretisch onderwijs en praktische training. Studenten krijgen een grondige basis in onderwerpen als anatomie, fysiologie,  en ethiek in de gezondheidszorg. Daarnaast krijgen ze ook ruimschoots de gelegenheid om hun vaardigheden in de praktijk te brengen tijdens stages en klinische ervaringen onder begeleiding van ervaren professionals.

Jobkansen na het Voltooien van de Opleiding

Uitstekende Carrièremogelijkheden voor Afgestudeerden

Afgestudeerden van de verzorgende en zorgkundige programma’s aan Spectrumschool genieten van uitstekende jobkansen in diverse sectoren van de gezondheidszorg. Of het nu gaat om werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties of andere zorginstellingen, de vraag naar gekwalificeerd personeel is hoog en blijft groeien.

De Relevante Werkgebieden voor Verzorgende en Zorgkundige Professionals

Verzorgende en zorgkundige professionals hebben de mogelijkheid om te werken in een breed scala aan settings, waaronder acute zorg, langdurige zorg, palliatieve zorg en geestelijke gezondheidszorg. Deze diversiteit aan werkgebieden biedt.