Wat is duaal leren?

Je combineert het beste uit 2 werelden:  leren op school en leren op de werkplek. Je brengt 3 dagen door op de werkvloer.
Algemene vakken en de bij je opleiding aanvullende theoretische en praktische kennis leer je op school.
Praktijkgerichte kennis en relevante werkervaring ontwikkel je in een echt bedrijf.
Het bedrijf en de school overleggen op regelmatige basis en spreken af waar je wat kan leren.
Zo krijg je in een minimum aan tijd een sterke theoretische basis en een flinke dosis praktijkervaring mee en ontwikkel je tijdens je studies relevante ervaring op de werkplek.
Je behaalt je diploma secundair onderwijs en je bent meteen een flinke stap voor op je leeftijdsgenoten!

Waarom kiezen voor duaal leren?

• Je leert in een echte werkomgeving
  • Je verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt
  • Je bent mee met de nieuwste tools en technologieën
  • Al doende leren verhoogt je motivatie.
  • Je oefent ‘soft skills’ die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt, zoals samenwerken, initiatief nemen, op tijd komen, …

Word je betaald in duaal leren?

Voor de dagen dat je bij de werkgever bent, word je meestal betaald. De vergoedingen liggen vast en hangen af van je leeftijd en je ervaring. Wie kiest voor duaal leren blijft fiscaal ten laste van de ouders en jij of je ouders blijven ook het kindergeld ontvangen.

Wat is het verschil tussen duaal leren en stage?

Stages duren doorgaans minder lang dan het traject in duaal leren. In het zevende jaar beroeps bijvoorbeeld volg je tot 8 weken stage in het gewone leertraject (dit zijn 40 lesdagen stage)

Wie kiest voor duaal leren werkt tot 130 dagen in het bedrijf.

In een stage is het vooral de bedoeling dat je in oefent wat je op school hebt geleerd. In duaal leren ga je echt leren op de werkvloer.

Waar kan ik duaal leren?

De GO! Spectrumschool in Deurne (Antwerpen) is een pionier in duaal leren. Wij bieden al meer dan 25 jaar duaal leren aan in het stelsel van Leren + Werken. (deeltijds onderwijs is ook duaal leren)

Meer informatie over duaal leren.

Frank Depoortere
Opvolging Duaal Leren
frank.depoortere@spectrumschool.be
03/328 03 65

GO! Spectrumschool nam deel aan Ideaal Duaal waarbij we een concept rond portfolio voor een student Duaal Leren uitwerkten.

trialog logo

We werken mee aan het Europees Erasmus+ project “Trialog”. Een app voor de opvolging van het leertraject op de werkvloer.